Search

Patite li od nadutosti?

Patite li od nadutosti?

Hm, pitamo se ko sve od nas nije imao problema sa nadutošću i gasovima? Baš neugodna pojava koja nekad zna da bude jako frustrirajuća pa čak i bolna. Sami nismo svjesni šta sve može da izazove ovo neželjeno nakupljanje gasova. Recimo stres! Pa ko sad nije pod stresom? Razna vrsta hrane u koju spada i zdrava i nezdrava hrana, trudnoća, lijekovi koji se koriste u liječenju dijabetesa, antibiotici, gazirana pića…

Glavni uzroci za nadutost:

Stres

Stres najčešće pogađa probavni trakt. Stres usporava probavu što može dovesti do problema sa gasovima ili zatvora stolice.

Gutanje zraka

Brzo konzumiranje nedovoljno prožvakane hrane, dovodi do gutanja velike količine zraka.

Zatvor stolice, opstipacija

Ukoliko ne obavljate redovno veliku nuždu, u crijevima se stvara pritisak. Nadutost ove vrste prati pritisak u stomaku, a ponekad i bol.

Hrana i piće

Mlijeko i mliječni proizvodi, prokula, repa, kupus, grah, leća, brokula, šparoga, jabuke, kruške, masna hrana, slatka gazirana pića, žvakaće gume…

Prejedanje

Konzumacija velike količine hrane, pogotovo teške hrane, koja se dugo probavlja i stvara pritisak u želucu.

Nepodnošenje laktoze (intolerancija na laktozu)

Osobe koje ne podnose laktozu imaju jako često problem sa nadutošću.

Trudnoća

Tijelo trudnice oslobađa veće količine progesterona, hormona odgovornog za opuštanje mišića. Kao rezultat toga usporava se proces varenja. To uzrokuje stvaranje prekomjerne količine gasa. Kako beba raste, povećava se pritisak na organe za varenje majke tako da osjećaj nadutosti može biti još više izražen.

Problemi sa želucem ili dvanaestopalačnim crijevom

Čir (na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu) ili gastritis (upala sluznice želuca) su često uzročnici prekomjernog nadimanja i gasova.

Oboljenja desnog srca

Oboljenja desnog srca mogu dovesti do smanjene eliminacije gasova iz crijeva.

Dijabetička polineuropatija

Dijabetička polineuropatija je bolest živaca koja se javlja kod oboljelih od šećerne bolesti. Kao posljedica javlja se usporeno pražnjenje želuca što dovodi do pojave prekomjernog nadimanja i nakupljanja gasova.

Upotreba antibiotika i preparata željeza

Ukoliko je crijevna flora poremećena, npr. zbog uzimanja antibiotika ili preparata željeza, može se javiti nadutost obično udružena sa proljevom.

Neki lijekovi za liječenje dijabetesa

Lijekovi za liječenje dijabetesa kao što su metformin, glimepirid… izazivaju pojavu povećane nadutosti i gasova.

I sada se postavlja pitanje kako se riješiti tih dosadnih, nakupljenih mjehurića zraka?

Pa naravno izbjegavanjem stresa, određene vrste hrane, pića…, odnosno svega onoga što ih izaziva ili upotrebom preparata koji se može naći u apotekama, a sadrži u sebi simetikon, hemijski neaktivnu komponentu koja djeluje isključivo u crijevima i tako Vas oslobađa gasova. Zbog svoga djelovanja u crijevima i hemijske neaktivnosti, koriste ga trudnice i dojilje, ali se godinama koristi i kod novorođenčadi usljed kolika.

Simetikon je našao svoje mjesto i u kućnim apotekama pacijenata koji imaju bilo kakvu drugu terapiju ili hroničnu bolest, a pate od ove neugodne pojave.

Danas se simetikon može naći samo u apotekama u tečnom stanju ili malim mekim kapsulama laganim za gutanje ili granulama prijatnog okusa limuna koje se jednostavno otope u ustima. Granule su posebno pogodne za osobe koje se mnogo kreću jer one omogućavaju da uzmete svoju dozu bilo kad i bilo gdje i jednostavno uživate u okusu limuna!

Može se reći za svakog po nešto! Za prijatniju svakodnevnicu i veće samopouzdanje!

29b. Patite li od nadutosti29c. Patite li od nadutosti