Search

Brzi integralni hljeb s maslinama i začinima

Brzi integralni hljeb s maslinama i začinima

Sastojci:

300 g integralnog brašna

270 g bijelog brašna

3,5 čajne kašičice kvasca

1,5 čajna kašičica soli

1 supena kašika šećera

1 supena kašika mlijeka u prahu

1,5 supena kašika maslinovog ulja

360 ml tople vode (30-40°C)

85 g ocijeđenih crnih ili zelenih maslina bez košpica

Malo ružmarina, kadulje i origana

Sjemenke suncokreta, lana, bundeve (po želji)

Priprema:

Sve sastojke polako i dobro umijesiti. Tijesto ostaviti na toplom da se diže 30-40 minuta. Peći 45 minuta na 200°C ili nekoliko minuta duže ukoliko želite deblju koricu.

Napomena:

Od ovih sastojaka dobit ćete hljeb od 1 kg. Ukoliko nemate mlijeka u prahu, tada jedan dio vode zamijenite običnim mlijekom. Masline možete staviti cijele ili isjeckane. Začine i sjemenke stavite po želji. Za intenzivnije arome stavite više začina i obrnuto, ali neka vam vodilja bude ukupno 1-2 supene kašike smrvljenih suhih začina. Hljeb je idealno jesti dok je još topal, za doručak. Po želji možete koristiti sirne ili druge namaze.

Ukoliko koristite pekač za hljeb, stavite sastojke redoslijedom kojeg zahtijeva pekač i odaberite super brzi program.