Search

Putna apoteka – Šta od lijekova ponijeti na put?

Putna apoteka – Šta od lijekova ponijeti na put?

Na male nezgode, opekotine od sunca, ogrebotine, ranice, ubode osa, pčela, meduze i druge neprijatnosti ili čak bolesti, moramo biti posebno spremni kada idemo na godišnji odmor. Apoteke i/ili pomoći doktora tamo nema”na svakom ćošku”, pogotovo ako se radi o manjim mjestima. Preporučujemo vam da ponesete barem osnovne stvari koje možete dobiti u apotekama i bez recepta.

Sadržaj vaše ”putujuće apoteke” zavisiti će od vašeg zdravstvenog stanja, starosti, načina i trajanja putovanja, te naravno destinacije.Ako putujete u tropske države ili bilo kuda gdje postoji epidemija zaraznih bolesti, raspitajte se o obaveznom i preventivnom vakcinisanju, zaštiti lijekovima, a pobrinite se i za odgovarajuće zdravstveno osiguranje. U proizvodnom portfoliu Belupa pronaći ćete neke od lijekova koji bitrebalo da se nađu u vašoj ”putujućoj apoteci”.

FLOCETA je biljni pripravak namijenjen za njegu kože nadražene sunčanim opekotinama, ubodima insekata, opekotinama meduza, pretjeranim znojenjem, kao oblog pri oteklinama nastalim uslijed uganuća i udaraca te nakon brijanja i depiliranja. FLOCETA gel ublažava bol, osjećaj žarenja i svrbeža te ugodno hladi i smanjuje otekline.Ekstrakti nevena i kamilice njeguju kožu i čine je mekom i glatkom.FLOCETA gel se nanosi u tankom sloju na iritirano mjesto na koži, više puta na dan. Na otekline gel je potrebno nanijeti u debljem sloju i oteklinu omotati zavojem. FLOCETA je dostupna i u obliku spreja koji je pogodan za veće površine kože.

1. floceta

LUPOCET® čepići i sirup LUPOCET/paracetamol su indicirani u djece za snižavanje povišene tjelesne temperature koja je povezana s prehladom, gripom, dječjim zaraznim bolestima ili reakcijom na cijepljenje, kao i za ublažavanje zubobolje, glavobolje, grlobolje, boli pri nicanju zuba, nakon operacija i ozljeda te boli u mišićima i zglobovima.Doziranje se treba temeljiti na tjelesnoj masi djeteta.

2. lupocet

U slučaju jako visoke temperature, a posebno boli,za najmlađe tu su i NEOFEN/ibuprofen čepići.Oblik NEOFENA od 60 mg mogu uzimati već i djeca od 6 kg tjelesne mase.

3. neofen cepici

LUPOCET FLU ublažava simptome prehlade i gripe poput curenja i svrbeža nosa, suznih očiju, promuklosti, kašlja, glavobolje, vrućice i iscrpljenosti djelovanjem triju djelatnih tvari: paracetamola, klorfenamina i askorbatne kiseline. Kombinacija djelatnih tvari daje visoki profil sigurnosti ovom lijeku, tako da ga mogu koristiti skoro svi iznad 6 godina starosti, uključujući i srčane bolesnike.

4. lupocet

NEOFEN/ibuprofen tablete namijenjene su za ublažavanje blagih do srednje jakih bolova različita podrijetla kao što su glavobolje, migrena, bol u leđima, mišićima i/ili zglobovima, zubobolja, neuralgija,menstruacijska bol i bol kod predmenstruacijskog sindroma. NEOFEN je indiciran i kod bolova reumatskog podrijetla, te za snižavanje povišene tjelesne temperature, ublažavanje bolova i tegoba uslijed obične prehlade i gripe.

5. neofen

NEOFEN plus gel namijenjen je za lokalno liječenje reumatskih bolova, bolova u mišićima, bolova u leđima, bolova i oteklina izazvanih iščašenjem, istegnućem i ostalim sportskim ozljedama te kod neuralgija.

6. neofen gel

UROSAL®LADY tablete namijenjene suza ublažavanje tegoba mokraćnih putova. UROSAL®LADY se primjenjuje kod tegoba s mokrenjem poput učestalog i bolnog mokrenja praćenog osjećajem pečenja, te kao nadopuna za sprečavanje i liječenje upala mokraćnog sustava, osobito onih uzrokovanih bakterijom Escherichiom coli.Pažljivo odabrana kombinacija biljnih vrsta sadržana u Urosalu lady predstavlja izvrsnu nadopunu u prevenciji i liječenju tegoba mokraćnog sustava.

7. urosal

Prije upotrebe pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijest o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.