Search

Bezbrižno na godišnji odmor

Bezbrižno na godišnji odmor

Konačno je stiglo ljeto, a dok planiramo gdje ići i s kime, ne smijemo zaboraviti na neugodne tegobe koje nam mogu pokvariti putovanje i odmor. Jedna od njih je i putna dijareja koja, potaknuta promjenama u prehrani, novom klimom ili umorom od putovanja, često stvara poteškoće.

 

Probavne poteškoće na putovanju riješite probioticima

Promjena uobičajenog načina prehrane, ambijenta, dnevnog ritma, ali i uzbuđenje i stres mogu dovesti do promjena u radu probavnog trakta. Kao posljedica često se javlja putna dijareja ili proljev te pogađa nešto manje od polovice putnika, a naročito ljeti kada visoke temperature posebno pogoduju bržem razmnožavanju mikroorganizama koji nas posvuda okružuju. Putna dijareja obično je uzrokovana endemskim bakterijama koje nalazimo u lokalnim vodama i pojavljuje se tokom prve sedmice nakon odlaska od kuće. Proljev i grčevi u stomaku popraćeni su mučninom i općom slabošću, no utješno je da ova bolest rijetko kada može ugroziti život. Može se reći da je nešto češća kod mlađih odraslih osoba nego kod starijih, a jednake je učestalosti i u muškaraca i žena.

Simptomi i preventivni odlazak liječniku

Ako sitni uzročnici ipak dospiju u tijelo, ne mora nam zbog toga propasti cijeli godišnji odmor. Postoji nekoliko stvari koje bismo trebali znati kako bismo se što prije izliječili.  Tipični simptomi putne dijareje su proljev, mučnina, grčevi u trbuhu, nadutost, neodgodiva potreba za pražnjenjem crijeva i opća slabost. Simptomi počinju između 12 i 72 sata nakon unosa zaražene hrane ili vode. Povišena temperatura pojavljuje se kod samo 10-20% bolesnika, a povraćanje kod manje od 15%. Bolest obično traje tri do četiri dana, a 60% bolesnika se oporavi u roku od 48 sati.

Stručnjaci smatraju da svaka dijareja koja ne traje duže od dva dana nije opasna, a sve preko toga zahtijeva hitan odlazak liječniku koji će napraviti klinički pregled i kulturu stolice. Pametno je prije godišnjeg odmora, a posebno prije odlaska na udaljenija putovanja posjetiti liječnika specijalistu za putovanja i konsultirati se o mogućim tegobama i njihovom liječenju. Zdravi putnici ne trebaju uzimati preventivne lijekove radi sprečavanja ove obično blage bolesti.

Bezbrizno na godisnji odmor 2

Probiotici (PROBalans) kao rješenje

PharmaS PROBalans:

– pomaže kod nadutosti, zatvora i dijareje
– olakšava probavne probleme na putovanjima
– pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva
– smanjuje negativno djelovanje antibiotika na probavni sistem
– djeluje kod crijevnih virusnih i bakterijskih infekcija

Kako biste otklonili mogućnost dobijanja putne dijareje, neophodno je crijevnu floru zaštititi, kako preventivno, tako i terapijski, preparatima koji u svom sastavu imaju idealan spoj dobrih, odnosno korisnih bakterija kojima će se ubrzati oporavak crijevne sluznice i gljivica. Time će se narušena ili uništena flora adekvatno uspostaviti. Najbolji su probiotski preparati na bazi prirodnih sastojaka koji nas štite od dijareje, nadutosti i bolova u trbuhu. Upravo takav proizvod je PharmaS PROBalans, inovativni probiotik koji posjeduje jedinstvenu kombinaciju sastojaka – uz dobre bakterije i hranu bakterijama tj. prebiotike te cink i vitamin B6, ima prirodne sastojke apigenin – dragocjeni ekstrakt kamilice te ekstrakt paprene metvice. Upravo apigenin ubrzava djelovanje inovativne formule, a PROBalans jedini na tržištu sadrži ovaj ekstrakt dobiven iz cvijeta kamilice koji djeluje protivupalno i spazmolitski. Uz to ekstrakt paprene metvice je još jedan biljni sastojak dragocjen za regulaciju probave jer opušta tkivo unutar probavnog sistema i doprinosi smanjenju plinova i uklanja nadutost u crijevima. Uz to PROBalans sadrži cink, esencijalni mineral prisutan u svim organima i tkivima koji potpomaže metaboličke procese te vitamin B6 koji je podrška metabolizmu, imunološkom sistemu i razgradnji hranjivih tvari.

Hrana za probiotike – još jedan adut

PROBalans sadrži dobre bakterije mliječne kiseline, vrstu probiotika koja se uobičajeno nalazi u ljudskim crijevima, a da bi dobre bakterije prevladale loše, potrebni su im prebiotici. Zato je inulin jedan od glavnih sastojaka PROBalansa jer stimulira rast blagotvornih bakterija u probavnom sistemu i na taj način doprinosi peristaltici crijeva te skraćuje vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni sistem.

Najbolji način izbjegavanja putne dijareje je vođenje brige o hrani i piću koji se konzumiraju na godišnjem odmoru.

Na kraju uz probiotike koji rješavaju puno toga, najbolji način izbjegavanja putne dijareje je vođenje brige o hrani i piću koji se konzumiraju. Preporučuje se jesti kuhanu hranu te očišćeno i oguljeno voće, a izbjegavati treba i mliječne proizvode i sve napitke koji sadrže vodu sumnjive kvalitete. Kako uzročnici tegoba u naše tijelo dospijevaju većinom preko vode, jela ili neopranih ruku, ljudi bi na godišnjem odmoru bezuvjetno trebali poštovati higijenska pravila kako bi smanjili mogućnost da ih uhvati putna dijareja. Naravno, u slučaju da se to i dogodi najbolje rješenje su probiotički preparati, po mogućnosti oni na bazi prirodnih sastojaka sa što većim brojem dobrih bakterija koje zaista dolaze do crijevnog trakta.

 Želučanootporna vegetabilna kapsula

Jedna od posebnosti PharmaS PROBalansa je i želučanootporna vegetabilna kapsula čime se omogućava da veći broj dobrih probiotičkih bakterija uspiju preživjeti kiseli medij želučanog soka i njihov prolaz u tanko i debelo crijevo, a time se postiže puna efikasnost ovog probiotika koji je pogodan i za vegetarijance i vegane.