Recepti i fotografije: Lejla Alajbegović, mr. ph.
Sastojci:
200 gr badema
150 gr šećera
3 jaja
Sitno naribana korica 1 narandže
1 kašika kakaa
4 dl vrhnja za šlag
3 žumanjka
200 g bijele čokolade
100 g svježih malina
Priprema:
Kora: Samljeti bademe (ne presitno), umutiti pjenasto jaja i šećer. Špatulom umiješati kakao i mljevene bademe kao i ribanu koricu narandže. Podmazati podlogu kalupa 22 cm i obložite kalup papirom za pečenje i poravnati koru. Pecite na 180 stepeni cca 25 min. Kora je pečena kada čačkalica bude suha. Ohladiti. Na koru nanijeti svježe maline.
Krema: U manju šerpicu staviti 1 dl vrhnja i žumanjke. Kuhati uz neprestano miješanje dok se smjesa ne počne zgušnjavati, na maloj temperaturi. Kada se počne zgušnjavati, skloniti i malo ohladiti. Za to vrijeme otopiti bijelu čokoladu, potom dodati u kremu i dobro izmiješati. Ohladiti. Umutiti u šlag preostalo vrhnje i pomiješati sa ohlađenim prvim dijelom kreme. Nanijeti na maline i dobro ohladiti.
Ukrašavanje po želji. Izrezati na 12 kriški.
Jedna porcija sadrži 345 kalorija, 20 g masti, 46 g ugljikohidrata i 13 g proteina.