Search

Supa sa puretinom i kikirikijem

Supa sa puretinom i kikirikijem

Sastojci:

2 češnja bijelog luka, oguljenih i nasjeckanih

1 kašičica svježeg mljevenog đumbira (ili 2 kašičice đumbira u prahu)

1 mala glavica luka, nasjeckanog

1 čili paprika (sitno sjeckani, sjemenke uklonite) ili prstohvat sušenih čili sjemenki

250g puretine, narezane na kockice

1 kašika maslinovog ulja

1 krompir (težine oko 150g), oguliti i izrezati na kockice

400g paradajz pelata iz konzerve

4 kašike kikiriki putera

Nekoliko listova špinata

Priprema:

Zagrijte ulje u tavi sa debljim dnom ili wok tavi. Dodajte puretinu i propržite dok ne porumeni. Dodajte povrće i začine, i propržite par minuta. Dodajte krompir, i propržite par minuta. Dodajte paradajz pelate, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok puretina i krompir ne omekšaju.

Dok se povrće kuha, pomiješajte kikiriki puter s istom količinom vode kako biste dobili  glatku smjesu. U povrće dodajte špinat i smjesu kikirikija i vode, dobro promiješajte da se sve poveže, a zatim dodajte oko 250 ml vode. Kuhajte oko 5 minuta. Posolite prema želji.

Servirajte s prepečenim komadićima hljeba ili sa integralnim pecivom.

Citat: Jedna porcija sadrži 249 kalorija, 10 g masti, 17 g ugljikohidrata i 25 g proteina.