Search

DOBRA KONTROLA DIJABETESA

DOBRA KONTROLA DIJABETESA

Dragi čitaoci, u prošlom broju smo „razumljivim riječima“ govorili kako možete spriječiti nastanak dijabetesa tip 2, te zašto i kako što ranije otkriti dijabetes ukoliko ga već imate. U ovom broju nastojat ćemo da, također bez mnogo „doktorskih izraza“, objasnimo šta je to dobra kontrola dijabetesa, zašto je značajna i kojim načinima se postiže.

S dijabetesom se može normalno i kvalitetno živjeti!

Dijabetes je, nažalost, još uvijek neizlječivo oboljenje, koje kad nije pod dobrom kontrolom može dovesti do brojnih teških komplikacija: oštećenja i gubitka vida; oštećenja bubrega i potrebe za dijalizom; srčanog i moždanog udara, impotencije, gangrene stopala i potrebe za amputacijom…

Ali dobra vijest je da se dijabetes može držati pod dobrom kontrolom i da se sa dijabetesom može normalno i kvalitetno živjeti!

Činjenica je da mnogi ljudi žive dug i kvalitetan život s dijabetesom! Njima njihov dijabetes nije zapreka da uživaju u životu i rade šta žele! Brojni su sportisti koji, uprkos svom dijabetesu, postižu vrhunske sportske rezultate! U čemu je njihova „slatka tajna“? U dobroj kontroli dijabetesa!

Kako se postiže dobra kontrola dijabetesa?

Ukoliko se dijabetes ne liječi ispravno, glukoza (šećer) u krvi će većinu vremena biti iznad normalnih granica, a tada ona djeluje veoma štetno na organizam. Povišena glukoza u krvi dugoročno oštećuje krvne sudove i nerve, pa nastaju oštećenja na raznim organima, što nazivamo hroničnim komplikacijama dijabetesa.

Međutim, ukoliko se dijabetes otkrije na vrijeme, i ukoliko se pravovremenom i učinkovitom terapijom drži nivo glukoze u krvi u normalnim granicama, život s dijabetesom može biti normalan, a hronične komplikacije dijabetesa se mogu spriječiti, zaustaviti ili značajno odgoditi.

Kako je dijabetes oboljenje koje s vremenom napreduje, od izuzetnog značaja je da vaša terapija bude prilagođena stadiju vašeg dijabetesa. To znači da će se vjerovatno vaša terapija vremenom morati nekoliko puta prilagođavati ili mijenjati kako biste mogli držati dijabetes pod dobrom kontrolom.

Koja je najbolja terapija za dijabetes?

Najbolja terapija za dijabetes je ona koja može najbolje držati vaš šećer u krvi u normalnim vrijednostima, a da pri tome nema nikako ili ima minimum neželjenih dejstava, i koje ćete se redovno pridržavati.

U različitim stadijima dijabetesa dobro djeluju različite terapije ili njihove kombinacije. Zdrava i odmjerena ishrana i tjelesna aktivnost mogu kod nekih osoba biti i jedina terapija u veoma ranoj fazi dijabetesa tip 2. U sljedećim stadijima dijabetesa, u terapiji se koristi jedna ili više vrsta tableta. Često je, nakon izvjesnog vremena, neophodno početi koristiti i lijekove koji se primaju u vidu injekcija, kao što su npr. inkretini i inzulini.

Međutim, da bi vaš doktor mogao znati koja je najoptimalnija terapija vama potrebna, veoma je bitno nekoliko stvari koje ovise isključivo o vama. Prije svega, morate biti pravi partner svom doktoru u liječenju vašeg dijabetesa, a to znači da treba da budete:

  • zainteresovani i da pitate svog doktora sve što vas interesuje o vašem liječenju, da koristite svaku priliku da prisustvujete edukacijama koje, npr. organizuju udruženja osoba s dijabetesom, da stičete znanja o dijabetesu iz dobrih časopisa i sl.,
  • iskreni prema doktoru kada vam postavlja pitanja o tome koliko se pridržavate terapije i svih njegovih savjeta, da li imate nekih problema sa terapijom koju koristite, kako se hranite, koliko se krećete i koliko ste fizički aktivni,…
  • disciplinovani u pridržavanju terapije, preporučene ishrane, tjelesne aktivnosti i drugih savjeta koje vam doktor daje,
  • redovni u provođenju samokontrole šećera u krvi uz pomoć glukometra onako kako vam je doktor preporučio, te da redovno vodite dnevnik samokontrole u koji ćete upisivati izmjerene vrijednosti šećera u krvi i sve druge detalje koje mogu biti doktoru od pomoći (ishrana, tjelesna aktivnost, epizode hipoglikemije – niskog šećera u krvi,…),
  • redovni u odlascima na kontrolu kod vašeg porodičnog doktora, kod endokrinologa i dr. specijalista, kao i na mjerenja glikoziliranog hemoglobina (HbA1c – tzv „tromjesečni šećer“).

Na ovaj način pomažete svojim doktorima da vam odrede terapiju koja će vam najbolje pomoći da držite svoj dijabetes pod kontrolom i živite kvalitetan život bez velikog straha od teških komplikacija.

Kako se provodi samokontrola šećera u krvi?

Vaš doktor će vam na osnovu vašeg zdravstvenog stanja, vaših životnih navika i terapije koju trenutno koristite, preporučiti kada i koliko često treba da mjerite glukozu (šećer) u krvi. Medicinska sestra će vas obučiti kako da koristite glukometar i kako da pravilno vodite dnevnik samokontrole. Pravilno vođenje dnevnika samokontrole je veoma značajno, jer mnogo pomaže vašem doktoru u donošenju odluka o najoptimalnijoj terapiji za vas.

Vrijednosti glukoze u krvi generalno bi trebalo da se kreću između 4 i 7,5 mmol/L. Međutim, vrijednosti koje treba da postižete svojom terapijom mogu se i nešto razlikovati, jer to ovisi o brojnim faktorima. Stoga je bitno da razgovarate sa svojim doktorom i upitate ga koje vrijednosti za vas predstavljaju zadovoljavajuće.

Šta je to glikozilirani hemoglobin (HbA1c)?

Glikozilirani hemoglobin (HbA1c) je jedna vrsta hemoglobina (molekula u crvenim krvnim zrncima koja prenosi kiseonik) za koju se vezala glukoza u krvi. Što je dugoročno viši nivo glukoze u krvi, to će biti veći procenat hemoglobina za koji je vezana glukoza.

Dakle, HbA1c je kao „memorija“ koja pamti vrijednosti glukoze u krvi tokom prethodnog perioda. HbA1c test zapravo mjeri vaš prosječan nivo glukoze u krvi tokom zadnja 2 do 3 mjeseca i pokazuje koliko ste ga dobro držali pod kontrolom. Zato ga nekad nazivaju i „tromjesečni šećer“. Vrijednost HbA1c je važna informacija koja pomaže vašem doktoru da odredi za vas najbolju terapiju koja će držati dijabetes pod kontrolom i tako sprečavati razvoj ozbiljnih komplikacija dijabetesa.

U svijetu se preporučuje da se HbA1c test uradi 2 puta godišnje ukoliko je glukoza u krvi pod dobrom kontrolom, odnosno 4 puta godišnje ukoliko se ne dostižu ciljne vrijednosti ili ukoliko je promijenjena terapija. Međutim, vaš će vam doktor dati savjet koliko često biste vi trebali raditi HbA1c test.

Većini osoba s dijabetesom se preporučuje vrijednost HbA1c ispod 7% – to ukazuje na dobru kontrolu šećera u krvi. Međutim, ciljne vrijednosti svakog pojedinca ovise o brojnim faktorima, te će vam vaš doktor reći koju ciljnu vrijednost biste vi trebali postići u određenom periodu.

Bitno je ipak naglasiti da sniženje vrijednosti za samo 1% smanjuje rizik od infarkta srca za 12%, rizik od mikrovaskularnih komplikacija za 37%, rizik od smrti povezane s dijabetesom za 21%,… Dakle, svako sniženje vrijednosti HbA1c značajno smanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija dijabetesa.

Šta ako ne uspijevate držati dijabetes pod kontrolom?

Ako ne uspijevate držati dijabetes pod kontrolom, razgovarajte sa svojim doktorom. Možda je potrebno povećati dozu i/ili promijeniti režim uzimanja lijekova. Možda će vam doktor dodati nove lijekove ili potpuno promijeniti lijekove koje primate. Vaš doktor vam također može pomoći da poboljšate svoje prehrambene navike i tjelesnu aktivnosti, i dati savjete kako da savladate neke druge prepreke u postizanju dobre kontrole dijabetesa.

U svakom slučaju, nemojte nikada odustajati, jer uz dobru volju možete preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem i živjeti kvalitetan život s dijabetesom.

U narednom broju čitajte o različitim vrstama lijekova za dijabetes.