Search

UDRUŽENJE GRAĐANA ZA BORBU PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI „ZENICA“

UDRUŽENJE GRAĐANA ZA BORBU PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI „ZENICA“

Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti „Zenica“ broji oko 1.200 članova, a svojim radom je postalo prepoznatljivo široj lokalnoj i kantonalnoj javnosti kroz pokretanje raznih inicijativa i realizaciju programskih aktivnosti.

 

USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT „I MENI TREBA SPORT“

Pored niza dosadašnjih uspješnih projekata Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti „Zenica“, kao što su: pokretanje i izdavanje Biltena udruženja, obilježavanje 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, „Prevencija i edukacija o dijabetesu”,… ovo Udruženje je uspješno završilo još jedan vrijedan projekat namijenjen najmlađim osobama s dijabetesom.

Implementaciju projekta „I meni treba sport“ Udruženje je započelo početkom septembra 2014. godine uz finansijsku podršku farmaceutske kuće Novo Nordisk. Cilj ovog projekta bio je da se smanji diskriminacija i promovira uključivanje djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u bavljenje sportskim aktivnostima.

Bavljenje sportom je jedan od glavnih faktora prevencije komplikacija kod oboljelih od šećerne bolesti. S obzirom da djeca i mladi oboljeli od šećerne bolesti imaju manje mogućnosti za bavljenje sportom i često su im iz subjektivnih razloga one uskraćene, kroz ovaj projekat oni su ohrabreni da se aktivno uključe u sportske aktivnosti i da steknu samopouzdanje neophodno i u njihovom daljem životu.

Za desetero djece koja žive s dijabetesom, u sali Mašinskog fakulteta u Zenici, organizovano je 12 treninga na kojima su ova djeca stekla osnovne vještine i znanja iz tenisa. Pored djece koja žive s dijabetesom, u projekat su bili uključeni i njihovi roditelji, kao i nekoliko djece volontera koja su, iako nemaju dijabetes, pomogla ovaj projekat. Djeca i roditelji su također edukovani o značaju bavljenja sportom i zdravoj prehrani. Treninge su provodili profesionalni treneri tenisa Harisa Delić, Mirza Smailović i profesor TZO Ermin Zukić. Djeca su trenirala pod stručnim medicinskim nadzorom koji su provodili doktor Zoran Berberović i medicinska sestra Fatima Topčić. Koordinatori projekta bili su Miroslav Dujak – predsjednik Udruženja i Haris Delić – generalni sekretar Udruženja.

Kontakt podaci udruženja:

Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti ”Zenica”

Adresa: Fra Ivana Jukića br. 1, 72000 ZENICA

Tel/Fax: 032/242-500

e-mail: [email protected]