Search

Fizičkom aktivnošću protiv depresije

Fizičkom aktivnošću protiv depresije

Osobe koje vježbaju tri puta sedmično imaju 19% manju šansu da budu depresivne od fizički neaktivnih ljudi, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, a objavljeno je u JAMA Psychiatry. Takođe, svaka dodatna serija vježbi u toku sedmice smanjuje taj rizik za dodatnih 6%. Naučnici su istakli da osim poboljšanja mentalnog zdravlja ljudi, redovno vježbanje znači smanjeni rizik od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa.

Druga studija je potvrdila povezanost između fizičke aktivnosti i smanjenog rizika od depresije. Britanski istraživači sa Univerziteta koledž u Londonu su pratili stanje 11.135 ispitanika rođenih 1958. godine pa sve do njihove 50. godine. Učesnici u istraživanju su u 23., 33., 42. i 50. godini podnosili izvještaj o nivou fizičke aktivnosti, dok su njihovi eventualni simptomi depresije utvrđeni preko specifičnih upitnika. Što su ispitanici bili fizički aktivniji tokom sedmice, njihov rizik od depresije bio je manji.

Ovo britansko istraživanje naglašava značaj vježbanja u prevenciji i olakšavanju simptoma depresije. Međutim, istraživači su takođe primijetili da depresivni ispitanici rjeđe počinju sa bavljenjem različitim fizičkim aktivnostima. U svim starosnim dobima, ispitanici sa depresijom su bili 27% manje fizički aktivni od onih koji nisu pokazivali simptome depresije. Ovo je najizraženije u mladosti (od 23. do 28. godine) kada se kod ispitanika koji nisu bili depresivni sedmična fizička aktivnost povećavala za 63%, dok je kod ispitanika sa simptomima depresije ovo povećanje manje i iznosi 36%.