Search

I. kongres osoba sa dijabetesom u BiH s međunarodnim učešćem

I. kongres osoba sa dijabetesom u BiH s međunarodnim učešćem
Šetnja učesnika Kongresa i prigodni program na Vranduku kod Zenice

Prvi kongres osoba sa dijabetesom u BiH je održan u Zenici, 15.-16. 11. 2014 godine. Organizator Kongresa je Savez udruženja/udruga dijabetičara u FBiH s udruženjima dijabetičara iz RS-a, a podržan je od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Zavoda za javno zdravstvo Zenica, Vlade Kantona Sarajevo i Općine Zenica. Kongresu je prisustvovalo oko 250 učesnika, a održano je šest sesija predavanja i dvije interaktivne radionice.

Povezivanje pacijenata i zdravstvenih radnika iz BiH i regije i razmjena iskustava, s namjerom unapređenja liječenja i prava osoba sa dijabetesom, bili su osnovni ciljevi Kongresa.

”Naš zajednički cilj je doprinijeti ostvarenju sistemskih rješenja za oboljele od dijabetesa u BiH. Ovo je jedan od koraka u nastojanju da poboljšamo položaj oboljelih”, kazao je Haris Delić, predsjednik Organizacionog odbora Kongresa.

”Dijabetes je veliki problem, kako u Hrvatskoj i BiH tako i u svijetu, stoga ovaj Kongres smatram vrlo važnim. IDF Europe je krovna organizacija koja predstavlja 69 nacionalnih asocijacija, što pacijenata što medicinske struke, iz 47 zemalja Europe. Nadamo se da će BiH vrlo brzo ući u taj krug i imati mogućnost sudjelovanja u svim projektima koje IDF provodi”, kazala je počasna gošća Kongresa Sandra Bršec Rolih, član Izvršnog odbora Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) i potpredsjednica Saveza dijabetoloških udruga iz Hrvatske. Također, pohvalila je incijativu za osnivanje nacionalnog registra za osobe sa dijabetesom u BiH i naglasila da BiH ima potporu iz IDF-u, bez obzira bila punopravni član ili će to biti za pet godina.

Zaključci Kongresa

Na osnovu diskusija pacijenata, zaključci Kongresa u vidu rezolucije biti će upućeni svim relevantnim ustanovama u BiH. Zaključeno je da je dijabetes javnozdravstveni problem kompletne zajednice, osobe sa dijabetesom u BiH su nezadovoljne svojim statusom u svim sferama života, potrebno je uspostaviti jedinstven sistem tretmana u cijeloj BiH, ozvaničiti vodiče i druge dokumente potrebne za efikasniji rad; obezbjeđivanje djeci i mladima mogućnost liječenja inzulinskim pumpama uz jednakopravan status, izraditi registar oboljelih u skladu sa smjernicama IDF-a, kontinuirana edukacija zdravstvenih djelatnika, formiranje državnog ministarstva zdravstva, usvajanje rezolucije o dijabetesu na nivou BiH, uključivanje u međunarodne organizacije, informisanje svih institucija o Rezoluciji usvojenoj 2012. godine, i što skorije provođenje strategije borbe protiv dijabetesa u FBiH usvojene počekom 2014. godine.

Kongres je održan na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa čiji je ovogodišnji moto „Zdrava ishrana počinje sa doručkom”, a udruženja u BiH su simbolično podijelili na hiljade zdravih doručaka.