Search

Šta uzrokuje ispucale usne?

Šta uzrokuje ispucale usne?

Ispucale ili napukle usne je termin koji se obično koristi za opisivanje suhih usana. Pucanje usana može biti uzrokovano brojnim faktorima, uključujući vrijeme, prekomjerno lizanje usana i određene lijekove.

Ispucale usne su veoma često stanje koje se javlja samo povremeno kod većine ljudi. Međutim, kod nekih se može razviti teži oblik ispucalih usana poznat kao heilitis.

Problem suhih usana može se riješiti jednostavnim tretmanima i redovnom njegom. Ali ako su vaše usne duže vrijeme suhe i ispucale bilo bi dobro da se obratite dermatologu.

Najčešći simptomi ispucalih usana su suhoća, ljuštenje, ranice na usnama, otekline, mala napuknuća i krvarenje.

Uzroci ispucalih usana

Usne ne sadrže lojne žlijezde poput drugih dijelova kože. Iz tog razloga su one osjetljivije i često dolazi do isušivanja koje uzrokuje pucanje. Nedostatak vlage može pogoršati problem, bilo da je uzrokovan vremenom ili nedovoljnom brigom o sebi. Manjak vlage u zraku tokom zimskih mjeseci je poznat uzročnik ispucalih usana, ali i često izlaganje suncu u ljetnim danima takođe može pogoršati stanje.

Još jedan čest uzrok ispucalih usana je uobičajeno prelaženje jezikom preko usana. Pljuvačka iz jezika može dodatno oduzeti vlagu usnama, što uzrokuje veću isušenost.

Ispucale usne mogu se pojaviti kod ljudi svih uzrasta i spola, pogotovo ako imaju suhu kožu. Uzimanje nekih lijekova može povećati rizik od razvoja ispucalih usana, primjerice vitamin A, retinoidi, hemoterapijski lijekovi.

Liječenje i prevencija

Ispucale usne se obično mogu liječiti kod kuće. Prvi korak je da osigurate dovoljnu količinu vlage. To možete postići primjenom balzama za usne, pijenjem više vode, korištenjem ovlaživača zraka u kući, izbjegavanjem hladnih vremenskih uslova ili prekrivanjem usta šalom ako izlazite na hladnoću.

Ako se izlažete suncu nanesite balzam za usne koji sadrži minimalno SPF faktor 15. Sam balzam hidratizira usne, a zaštita od sunca smanjuje daljnje efekte isušivanja.

(Healthline)