Search

Kako prirodnim putem ubrzati metabolizam

Kako prirodnim putem ubrzati metabolizam

Metabolizam je skup hormona i enzima u tijelu koji pretvaraju hranu u “gorivo”, a upravo on utiče na to kako će se to gorivo utrošiti.

Ako želite da pokrenete svoj metabolizam prirodnim putem, isprobajte ovih sedam savjeta.

1. Jedite pet do šest puta dnevno

Zamislite da je vaš metabolizam vatra. Da se plamen ne bi ugasio morate stalno dodavati gorivo. Ne možete baciti hrpu goriva na vatru zatim otići u šetnju na šest sati i očekivati da plamen još uvijek gori kada se vratite.

Isto važi i za vaš metabolizam. Češći a manji obroci tokom dana šećer u krvi drže na istom nivou, što vašem tijelu daje stalni dotok energije. Metabolizam se usporava ako preskačete obroke i predugo ne unosite hranu u organizam. Onda tijelo ono što jedete, umjesto da iskorištava, pohranjuje u masnoće za buduću upotrebu.

Zapamtite: Ne dopustite da prođe više od četiri sata a da nešto ne prezalogajite.

2. Nemojte se prejedati

Jedite samo do 80 posto sitosti. Jer pun želudac neće automatski poslati signal mozgu da je pun, to može potrajati i do 20 minuta, zbog čega dolazi do prejedanja.

Tijelo u trenutku koristi onoliko proteina, masti i ugljikohitrata koliko mu je potrebno. Višak pohranjuje kao masne rezerve za kasnije. Ako želite ubrzati metabolizam morate smanjiti masne naslage kako bi se povećala mišićna masa.

3. Pijte više vode

Svaka ćelija u našem tijelu treba vodu da bi normalno funkcionisala. Stručnjaci su utvrdili da pijenje vode ubrzava metabolizam za 30 posto kod zdravih muškaraca i žena.

Ukoliko vodu ne unosite u organizam u neophodnim količinama, tijelo vam može dati pogrešne indikacije, pa tako možete misliti da imate osjećaj gladi umjesto žeđi. Dovoljnim unosom vode osiguravate tjelesnu ravnotežu.

Pokušajte piti preko tri litra dnevno.

4. Dižite tegove

Što više mišića imate, bazni metabolizam vam je jači i trošite više kalorija čak i dok mirujete. Ako želite ubrzati vaš metabolizam omjer mišićne mase naspram masnih naslaga treba da bude što veći. Jedan od najboljih načina da to uradite jeste dizanje tegova.

5. Pokušajte s intervalnim treningom

Intervalni trening uključuje ponavljane izvedbe visoko intenzivne aktivnosti isprekidane s periodima nisko intenzivne aktivnosti ili odmora. Dokazano je da nakon jakih intervalnih treninga metabolizam ubrzano radi još bar tri sata. Možete ga primjeniti na trčanju, plivanju, vožnji bicikla, pa čak i hodanju.

6. Više spavajte

Spavanje nije luksuz i vaše zdravlje zavisi od toga. Nedovoljno sna povećava rizik za otpornost na inzulinsku rezistenciju, dijabetes tip 2 i pretilost. Sedam do devet sati redovnog sna potrebno je da biste bili lijepi i zdravi.

7. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, a sadrži i kofein koji ubrzava metabolizam. Pijte zeleni čaj topao ili hladan, bitno je samo da unesete barem 250 ml tokom jednog dana.

(MindBodyGreen)