Search

Dobrobiti redovnog vježbanja

Dobrobiti redovnog vježbanja

Bilo da se teško nosite sa stresom, emocionalno ste ranjivi ili vam smeta zimsko sivilo, uvijek postoji fitness recept da se to iz temelja promijeni.

Vježbanje se u posljednje vrijeme sve više tretira kao najbolji prirodni antidepresiv, kao sjajan lijek za tugu, tjeskobu i depresiju, sve zahvaljujući hemikalijama u mozgu koje, pri vježbanju, utiču na poboljšanje raspoloženja. Nije tajna da koncentracija hormona sreće, serotonina i endorfina, vježbanjem raste, što pozitivno utiče na raspoloženje i ponašanje. Vježbanjem je moguće sanirati još neke probleme, kao što je ljutnja ili stres, na način da se misli preusmjere, a mišići opuste.

Savjet pjevačice Žanemari Lalić za one koji vježbaju u teretani: najprije pola sata stepera i poslije proći u teretani cijelo tijelo, i to svaku skupinu mišića po tri serije od 10 do 15 ponavljanja. Novinarka Mirna Zidarić, svoj trening u teretani započinje trčanjem na traci oko 15-20 minuta laganim tempom, potom slijede istezanje, vježbe na strunjači, a potom i intenzivnije po spravama. To je trening kojeg praktikuje već više od deset godina, minimalno dva puta sedmično.

Vjerujemo da svako ko vježba u teretani ima neki svoj program, a uvijek je moguće posavjetovati se sa trenerima koji tu rade. Važno je pravilno dozirati intenzitet vježbanja, s obzirom na trenutnu izdržljivost, godine, pol i opće stanje zdravlja. Kako bi treninzi bili što efikasniji, bitno je istaći pravilnu i zdravu prehranu.