Search

Udruženje dijabetičara grada Istočno Sarajevo

Udruženje dijabetičara grada Istočno Sarajevo
Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa 2014. godine: Marija Milić, član Udruženja, Slađan Milić, predsjednik Udruženja i  Bojan Ljuboja, član Upravnog odbora Udruženja.

Udruženje dijabetičara grada Istočno Sarajevo je osnovano 11.11.2011. godine. Inicijatori osnivanja su dr. Radmila Nogo i grupa entuzijasta oboljelih od dijabetesa sa područja Sarajevsko-Romanijske regije. Predsjednik Udruženja je Slađan Milić, potpredsjednik Dalibor Mojević, a predsjednik Upravnog odbora Blagoje Jeremić. Udruženje se nalazi na adresi V. R. Putnika br.100 u Istočnom Sarajevu, kontakt telefon: 065/322-167.

Pripremila: S. Magrđija

”Misija i vizija Udruženja jeste da se animiraju i organizuju dijabetičari ove regije, da se educiraju zajedno sa njihovim porodicama, s ciljem uspješnijeg liječenja i savlađivanja teškoća i problema koje donosi dijabetes. Osim toga, cilj je povezivanje, razmjena iskustava i kvalitetna saradnja sa drugim udruženjima i ljekarskim društvima”, kazao je Slađan Milić.

U skladu sa mogućnostima, Udruženje je podjelilo dijabetičarima određen broj glukometara i trakica za mjerenje šećera. Članovi Udruženja redovno obilaze, savjetuju i edukuju dijabetičare na liječenju u bolnici Kasindo, što je velika pomoć i za medicinsko osoblje. Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava organizacijom punktova za podjelu promotivnog materijala i besplatno mjerenje šećera. Periodično organizuju besplatno mjerenje HbA1c i pregled dijabetologa za dijabetičare iz cijele regije. A podijelili su i novogodišnje paketiće za djecu.

Udruženje pokriva opštine Istočno Sarajevo, Trnovo, Istočna Ilidža, Pale, Sokolac, Han Pijesak i Rogatica, i ima 3.857 registrovanih dijabetičara. Trenutno broji 200 članova, a ovaj broj se stalno povećava.

Najveći problem ovog Udruženja bio je nepostojanje prostorija za rad. Nakon tri godine borbe sa opštinama, prostorije su dobili krajem 2013. godine zahvaljujući pomoći novog načelnika opštine Istočno Sarajevo, kao i pomoći načelnika opštine Trnovo. ”Koristimo ovu priliku da im javno izrazimo zahvalnost na dosadašnjoj pomoći, prije svega na razumijevanju naših problema i onoj ljudskosti za koju malo treba a koja mnogo znači. Takođe, javno kritikujemo ostale opštine naše regije i Skupštinu grada Istočno Sarajevo koje nisu našle ili nisu htjele da nađu razumjevanje za naše probleme i rad, iako smo im se pismenim putem obraćali za pomoć u više navrata”, kazao je Milić.

orginalna slika 2

Problem je i nezainteresovanost dijabetičara za edukaciju. ”Formiranje Savjetovališta i edukacionog centra za dijabetičare je jedan od ciljeva u narednom periodu. ”Smatramo da kvalitetna i pravovremena edukacija daje najbolje rezultate u prevenciji i borbi protiv dijabetesa, a što podrazumjeva i angažovanje medicinskih stručnjaka”, istakao je Milić.

”Udruženja dijabetičara moraju biti taj zamajac, inicijator i pokretačka snaga svih aktivnosti. Ako to nisu onda je svrha njihovog postojanja samo na papiru. Naravno, za to su potrebni entuzijasti, osobe koje hoće, mogu i žele raditi i pomoći drugima. Naše Udruženje čine upravo takve osobe”, istaknuo je Milić.