Search

Da, hodanje je dobra vježba – ovo su četiri razloga i zašto!

Da, hodanje je dobra vježba – ovo su četiri razloga i zašto!

Postoje različite vrste vježbanja kao što su joga, trčanje, penjanje i mnoge druge. Međutim, ne treba zanemariti najjednostavniju od njih – hodanje.

Hodanje je jedan od laganijih načina vježbanja, sve što vam je potrebno je udobna obuća. A umjereno intenzivan tempo, od 100 koraka u minuti, je ključ za gubitak težine.

Ako planirate da ove duže dane iskoristite i više vremena provedete šetajući investiranje u pedometar je jako dobra ideja. Tako ćete znati koliko ste koraka prešli svaki dan što će vam pomoći da budete bliže ostvarenju cilja – gubitku kilograma. Ovo su još neke prednosti hodanja koje će vam se sigurno svidjeti.

Hodanjem umjereno sagorjevamo kalorije: Hodanje 1,5 kilometara za 20-ak minuta sagorjeva oko 103 kalorije svaki sat, što i nije tako loše. A ako malo ubrzate tempo možete sagorjeti i više kalorija.

Hodanje pomaže kod neugodnog osjećaja poslije obilnog obroka: Šetnja nakon obroka, osim što ubrzava varenje i pomaže u borbi protiv žgaravice, može smanjiti arterijska oštećenja uzrokovana mastima.

Hodanje može biti savršen ”fitness sastanak”: Trebate se vidjeti s prijateljem? Zamijenite klasično druženje uz piće u nekom kafiću sa razgovorom uz šetnju.

Hodanje  je dobra priprema ako želite da se bavite trčanjem: Napravite plan i postepeno pojačavajte tempo. Za kratko vrijeme vaše uobičajene šetnje pretvoriće se u prave treninge.

(POPSUGAR)