Search

Nepotrebne carske rezove treba izbjegavati, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Nepotrebne carske rezove treba izbjegavati, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Svjetska zdravstvena organizacija sugeriše da žene trebaju rađati carskim rezom samo ako je to apsolutno medicinski neophodno.

Carski rez je jedna od najčešćih operacija u svijetu, posebno u srednje i visoko razvijenim zemljama. Iako ta vrsta operacije pacijentima može spasiti život, carski rez se često izvodi bez medicinski opravdanih razloga i na taj način se žene i djeca izlažu riziku od kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema.

Carski rez je potreban kod komplikovanijih poroda, kada postoji rizik za majku i dijete, primjerice ako je beba zauzela nepravilan položaj. Međutim, carski rez može uzrokovati i značajne komplikacije, posebno u bolnicama gdje ne postoje adekvatni uslovi za obavljanje sigurnih operacija ili liječenje mogućih komplikacija.

Globalne zdravstvene smjernice sugerišu da bi 10 do 15 posto poroda trebalo biti obavljeno carskim rezom. U Velikoj Britaniji jedno od četvero djece je rođeno na taj način jer ga trudnice mogu zahtijevati bez obzira je li medicinski neophodan.

Prema podacima WHO-a, najviše poroda carskim rezom obavi se u Brazilu – 53,7 posto. U Sjevernoj Americi se carskim rezom porodi 35 posto, Europi 23 posto, dok se u Africi na ovaj način porodi samo oko četiri posto žena.

U Bosni i Hercegovini carskim rezom se izvede 13,9 posto poroda.

Visoka stopa nepotrebnih carskih rezova, zbog povećanih troškova, može dovesti do povlačenja sredstava iz ostalih usluga u preopterećenim i slabim zdravstvenim sistemima.

(World Health Organization)