Search
web

10 namirnica za zdravu kosu

10 namirnica za zdravu kosu

Raznovrsna i uravnotežena ishrana je jako bitna za naše zdravlje, a samim tim je i ključ za zdravu i lijepu kosu. Unoseći hranjive tvari, kao što su proteini, omega-3 masne kiseline, željezo, cink, kalcij, biotin, te vitamine A,C,E i D, učinit ćete vašu kosu snažnom, sjajnom i zdravom.

Hranjive tvari koje vaša kosa treba sadrže slijedeće namirnice:

Riba

losos

Riba, pogotovo tuna i losos, je bogata omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D. Iako riba obiluje omega-3 masnima kiselinama ona spada u niskokalorične namirnice, tako da ne morate brinuti o kilaži. Haringe, pastrmke i sardine su takođe bogate omega-3 masnim kiselinama.

Tamnozeleno lisnato povrće

zeleno povrce

Špinat, blitva i kelj su izvrsni izvori željeza i kalcija, te vitamina A i C. Ova vrsta povrća takođe spada u niskokalorične namirnice. Sirovo tamnozeleno lisnato povrće možete koristiti kao bazu za salate ili ga prodinstajte s malo maslinovog ulja i bjelog luka i poslužite kao zdrav prilog.

Orašasti plodovi

orasasti plodovi

Bademi, orasi i brazilski orasi su bogati biljnim proteinima, biotinom, mineralima i vitaminom E. Orasi su također dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Jedite sirove orašaste polodove kao užinu.

Slatki krompir

slatki krompir

Slatki krompir je prepun željeza i kalcija, a sadrži i vitamine A i C.

Jaja

jaja

Jaja su odličan izvor proteina, biotina, željeza i kalcija, a sadrže i vitamine A i E. Jaja možete poslužiti na više načina, kuhana ili pržena, samo je bitno da ih konzumirate u umjerenim količinama.

Mahunarke

mahunarke

Suhi grah, leća i soja su bogati proteinima, cinkom, željezom i biotinom.

Kamenice

kamenice

Kamenice su izuzetno dobre za zdravlje kose jer su bogate cinkom koji je moćan natioksidans. Takođe su bogat izvor proteina.

Mlijeko i mliječni proizvodi

mlijeko

Mliječni proizvodi su bogat izvor bjelančevina, vitamina D i kalcija. Preporučuju se oni proizvod s niskim udjelom mliječne masti kako bi vaša ishrana bila što zdravija. Poslužite jogurt s medom, bobičastim voćem i orašastim plodovima kao ukusan doručak ili zdravi desert. Alternativno mlijeko od badema, soje ili riže je takođe dobar izbor.

Crvena paprika

crvena paprika

Crvena paprika sadrži visok udio vitamina A i C, plus spada u niskokalorične namirnice.

Nemasna govedina

nemasna govedina

 

Govedina je izvrstan izvor proteina i cinka. Može sadržavati dosta masti i kalorija, zato uvijek izaberite nemasnu govedinu.

(About.com)web