Search

Stručnjaci upozoravaju: U solarijima se skrivaju razne vrste virusa i bakterija

Stručnjaci upozoravaju: U solarijima se skrivaju razne vrste virusa i bakterija

Mnogima rizik od raka nije dovoljan za izbjegavanje solarija. Stručnjaci sada upozoravaju da se u njima mogu skrivati razne vrste bakterija i virusa, uključujući i herpes.

Dr Dawn Marie Davis, profesorica dermatologije na Klinici Mayo kaže da ”Bakterije i virusi, uprkos vrućini, mogu preživjeti na ležaljkama solarija”.

Ona je pojasnila da se bakterije koje se nalaze na koži lako prenesu na mjesto gdje smo ležali, koje se zatim zagrijava ali ne dovoljno da bi površina bila sterilizirana. Čime one postaju jače i otpornije.

”Ako se znojite to dodatno doprinosi razmnožavanju bakterija ili virusa, a ako imate ranicu ili posjekotinu, što je vrlo često, onda je vjerovatnoća da dobijete infekciju veća”, dodala je ona.

Stafilokoka, fekalne bakterije, virus herpesa, papiloma virus koji uzrokuju polne bradavice, svi mogu da opstanu u solariju.

Dr Davis preporučuje da je najbolji način za izbjegavanje ovih infekcija korištenje stojećih solarija ili onih sa sprejevima za tamnjenje.

Prema istraživanjima Britanskog centra za istraživanje raka, korištenje solarija znatno povećava rizik za razvoj malignog melanoma, a Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da ”UV zračenje igra važnu ulogu u razvoju raka kože, katarakte i drugih problema na oku, te slabi imunološki sistem”.

Prošli mjesec, Francuska vlada je pokrenula akciju protiv potencijalno opasnih uređaja izradom zakona o zabrani promocije solarija i salona koji ih posjeduju.

 (The Independent)