Search

INKRETINSKA TERAPIJA novi terapijski pristup u liječenju dijabetesa tip 2

INKRETINSKA TERAPIJA novi terapijski pristup u liječenju dijabetesa tip 2

Dragi čitaoci, u prošlom broju smo „razumljivim riječima“ govorili o vrstama inzulinske terapije. U ovom broju nastojat ćemo da, također bez mnogo „doktorskih izraza“, kažemo nešto više o inkretinskoj terapiji  – novom terapijskom pristupu u liječenju dijabetesa tip 2.

Nikada nemojte na svoju ruku uzimati lijekove za dijabetes!
Odluku o liječenju svog dijabetesa donesite isključivo zajedno sa svojim doktorom, nakon što Vam on objasni koristi, prednosti i moguće neželjene efekte svih lijekova koji su Vam na raspolaganju!

Šta su to inkretini?

Inkretini su hormoni koji organizmu pomažu da učinkovito koristi šećere (glukozu) iz hrane. Nakon uzimanja hrane, inkretini se stvaraju u posebnim ćelijama crijeva, ulaze u krvotok i putem krvi odlaze u gušteraču, gdje pojačavaju lučenje vlastitog inzulina, i to samo ako je u krvi povišen nivo glukoze. Inkretini su odgovorni za oko 60% inzulina koji gušterača izluči nakon obroka, te tako značajno utiču na regulaciju šećera u krvi.

Inkretine, nakon što se stvore, normalno vrlo brzo uništava jedan enzim koji se naziva DPP-4, dok se jedan dio inkretina iz organizma odstranjuje i mokrenjem.

Najznačajniji među inkretinima je hormon koji se naziva GLP-1 (čitaj: „ge-el-pe jedan“). Osim velikog uticaja na regulaciju šećera (glukoze) u krvi, ovaj hormon pruža i mnoge druge dobrobiti za organizam, kao što su smanjenje apetita, sniženje krvnog pritiska, poboljšanje funkcije beta ćelija gušterače koje prozivode inzulin, poboljšanje funkcije srca… Veoma je bitno spomenuti i to da GLP-1 ne može dovesti do pada šećera ispod normalnih granica, jer ne izaziva povećano lučenje inzulina ako u krvi nije povećan nivo glukoze.

Jedna od koristi liječenja GLP-1 receptorskim agonistima je i smanjenje tjelesne težine, što je od velikog značaja za zdravlje oboljelih od dijabetesa tip 2 koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su gojazni.

Šta je to inkretinska terapija i koji tipovi postoje?

Inkretinska terapija je relativno nova terapija za dijabetes tip 2. Početak primjene inkretinske terapije se preporučuje već u ranoj fazi razvoja dijabetesa tip 2, mnogo prije nego postane neophodno uzimati injekcije inzulina.

Cilj inkretinske terapije je da se poveća i produži djelovanje inkretina GLP-1 u organizmu i da se uspori njegova razgradnja gore spomenutim enzimom DPP-4. Na taj način se postiže, onda kada je to potrebno, da GLP-1 pomogne gušterači u stvaranju i lučenju vlastitog inzulina koji će regulisati nivo šećera u krvi.

Danas postoje dva tipa inkretinske terapije:

  • GLP-1 receptorski agonisti i
  • DPP-4 inhibitori

GLP-1 receptorski agonisti su lijekovi koji imaju isto djelovanje kao i GLP-1 koji se normalno stvara u zdravom organizmu. Međutim, za razliku od GLP-1 koji se luči u organizmu, GLP-1 receptorski agonisti su otporni na djelovanje enzima DPP-4, pa ih taj enzim ne razgrađuje. Tako oni ostaju u organizmu mnogo duže i značajno pomažu u držanju šećera u krvi u normalnim granicama. Postoje GLP-1 receptorski agonisti kratkog i dugog djelovanja, tj. lijekovi koji se moraju uzimati više puta dnevno i oni koji se uzimaju jednom dnevno ili rjeđe.

Iako primjena GLP-1 receptorskih agonista u vidu injekcija može otežati prihvaćanje ovih lijekova od strane pacijenata, u poređenju sa DPP-4 inhibitorima, GLP-1 receptorski agonisti ipak daju značajno bolje rezultate liječenja, te više drugih koristi za zdravlje. Od tih drugih koristi liječenja GLP-1 receptorskim agonistima bitno je istaknuti i smanjenje tjelesne težine, što je od velikog značaja za zdravlje oboljelih od dijabetesa tip 2 koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su gojazni. Bitno je znati i da danas postoje vrlo savremeni penovi i izuzetno tanke igle koji omogućavaju fleksibilno, komforno i praktično bezbolno uzimanje ovih lijekova, pa je način njihove primjene sve manje stvar koja utiče na odabir ovih lijekova.

DPP-4 inhibitori su lijekovi koji imaju drugačiji mehanizam djelovanja. Oni sprečavaju enzim DPP-4 da razgrađuje inkretine koji se stvaraju u organizmu. Ovim se nastoji osigurati veća koncentracija i duže djelovanje inkretina, kako bi oni vršili svoj povoljan učinak na regulaciju šećera u krvi. DPP-4 inhibitori se uglavnom uzimaju u obliku tableta, što im je u neku ruku određena prednost, ali s druge strane ne pružaju sve koristi koje pruža terapija GLP-1 receptorskim agonistima.

Koje su koristi inkretinske terapije?

Kao što smo već rekli, glavna korist inkretinske terapije je u tome što značajno ona pomaže u držanju šećera u krvi u normalnim granicama, tj. što pomaže u snižavanju nivoa glukoze u krvi kada je on visok. To je i glavni cilj liječenja dijabetesa, jer se tako sprečava razvoj teških hroničnih komplikacija (srčani i moždani udar, sljepoća, zatajenje bubrega, gangrena stopala,…) S druge strane, kako smo već napomenuli, inkretinska terapija neće izazvati pad šećera u krvi ispod normalnih vrijednosti (hipoglikemiju), ako se uzme čak i kada šećer u krvi nije visok.

Pored toga, inkretinska terapija ima i mnoge druge značajne koristi za zdravlje, kao što su: sniženje krvnog pritiska, zaštita i poboljšanje funkcije srca, zaštita i poboljšanje funkcije beta ćelija gušterače koje proizvode inzulin, i regulacija tjelesne težine.

Liječenje GLP-1 receptorskim agonistima dovodi i do značajnog smanjenja tjelesne težine kod gojaznih osoba. Usporavanjem pražnjenja želuca produžava se osjećaj sitosti, a direktnim djelovanjem na centar za glad u mozgu smanjuje se apetit. Gubitak suvišnih kilograma, s druge strane, jako povoljno utiče i na regulaciju šećera i na sprečavanje brojnih drugih hroničnih oboljenja i komplikacija.

Inzulin vitalplus 06 - 300dpi

Koje su moguće nuspojave inkretinske terapije?

Kao i svaka druga terapija, tako i inkretinska terapija može imati neke neželjene učinke. Lijekovi koji spadaju u DPP-4 inhibitore ponekad mogu izazivati glavobolje, upale sinusa i krvarenja iz nosa, te neke druge rjeđe neželjene pojave. Lijekovi koji spadaju u GLP-1 receptorske agoniste ponekad mogu izazivati mučninu, povraćanje ili proljev. Veoma je važno da sa svojim doktorom porazgovarate o svim mogućim neželjenim učincima i nuspojavama, dužini njihovog trajanja ako se jave, te kako reagovati na njih ukoliko se pojave.

Kada je potrebno početi s inkretinskom terapijom?

Inkretinska terapija se u svijetu preporučuje već u početnim fazama razvoja dijabetesa tip 2, kao dodatak liječenju metforminom. Tada je još uvijek funkcija gušterače prilično očuvana i inkretinska terapija može dati najbolje rezultate i značajno usporiti napredovanje  dijabetesa i odgoditi potrebu za uvođenjem inzulinske terapije.

Ipak, Vaš doktor će najbolje da procijeni u kojem stadiju je Vaš dijabetes i da li je Vama potrebna inkretinska terapija. Stoga biste o tome trebali porazgovarati sa svojim doktorom i zajedno donijeti odluku o Vašem daljem liječenju.

Kako odabrati odgovarajuću inkretinsku terapiju?

Ako Vam doktor preporučuje početak inkretinske terapije, zatražite da Vam objasni koji su lijekovi iz ove grupe dostupni, koje su prednosti i mogući neželjeni učinci svakog od njih. Zajedno sa svojim doktorom donesite informiranu odluku o Vašem daljem liječenju. Da biste zajedno odabrali optimalnu terapiju za Vas, porazgovarajte i o problemima sa tjelesnom težinom koje možda imate, svojim prehrambenim navikama, životnom stilu, tjelesnoj aktivnosti,… Također porazgovarajte i o svim Vašim eventualnim nedoumicama i strahovima koje možda imate u vezi toga hoće li primjena određene terapije eventualno uticati na vaše životne navike i poslove koje obavljate.

Zapamtite da nikada sami ne uzimate lijekove za dijabetes koje Vam nije prepisao Vaš doktor! 

U narednom broju, kao i uvijek, očekujte novu, interesantnu, aktualnu i korisnu temu vezanu za život s dijabetesom.