Search

Uticaj fluorida na zubnu caklinu

Uticaj fluorida na zubnu caklinu

Fluor je element koji se nalazi u tlu, caklini i kostima. Fluorid usporava razvoj bakterija koje žive u usnoj šupljini i učvršćuje zubnu gleđ.

Piše: Dr. Elmedina Bašić – Ešpek, spec. dječije i preventivne stomatologije, JU Dom Zdravlja KS

Fluor se nalazi u ljudskom organizmu, naročito u caklini i kostima. Ne smatra se suštinskim elementom, ali ga je korisno unositi u organizam, posebno za oralno zdravlje, jer sprječava nastanak karijesa. Fluoridi kontrolišu ranu pojavu karijesa svojim prisustvom u plaku i pljuvački, inhibirajući pri tome početnu demineralizaciju gleđi. Prisustvo fluorida privlači i druge minerale kao što je kalcij, formirajući fluorapatit koji zub čini otpornim na bakterijske kiseline.

Upotrebom preparata fluorida, kao što su fluoridna voda, zubne paste sa dodatkom fluora, te ostalim dentalnim proizvodima sa fluoridima, povećava se koncentracija fluorida u slini i tako koči metabolizam bakterija koje uzrokuju karijes, a osobito bakterije Streptococcus mutans kao glavnog uzročnika karijesa.

Glavni izvor fluorida je zubna pasta!

Smatra se da je standard od 1.450 do 1.550 ppm fluora u sastavu paste za zube, optimalna koncentracija fluorida koja je odobrena od i svakako preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Efekti fluorida su uglavnom lokalne prirode zbog čega je važna njegova svakodnevna upotreba. Naprimjer, upotreba odgovarajuće zubne paste je vrlo važna. Naročito je važno snabdjevanje s fluoridom na početku rasta zuba, tj. od 6 mjeseci do 3 godine i od 6 – 13 godina, zbog toga što gleđ dobija konačnu strukturu i sastav tek nakon izbijanja zuba. Kontrolisanom i ispravnom upotrebom, zubne paste za odrasle su takođe odgovarajuće za četkanje dječijih zuba, ako se koriste sa nekim drugim dentalnim F-proizvodima.

Uticaj fluorida na zubnu caklinu

U svakom slučaju, prije upotrebe fluorida, potrebno se konsultovati sa svojim stomatologom! Fluorid u zubnim pastama je izražen u ppm obliku (part per million – dio u milionu). Znači da 100 grama paste sadrži 0,15 grama fluorida, ili 1.500ppm.

Pretjerani unos fluorida može izazvati smetnje u razvoju gleđi, pa se tako korištenje dječijih F-proizvoda mora redovno pratiti. U cilju sprječavanja prekomjernog korištenja fluorida, najčešće se koriste sljedeće koncentracije:

– 0 – 7 godina: 0,025g do 0,05% (250 – 500ppm)

– 7 – 10 godina: 0,11 do 0,15% (1.100 – 1.500ppm)

– 10 godina i stariji: 0,15% (1.500ppm).

Najčešći proizvodi koji se koriste u oralnom zdravlju su natrijev fluorid (NaF) i natrijev monofluorofosfat (NaMFP). Oba ova produkta se skoro isključivo baziraju na djelovanju F-iona.

Svakako je u prevenciji karijesa, uz gore navedenu fluoridaciju, potrebno uključiti i uravnoteženu prehranu, svakodnevnu i pravilnu higijenu usne šupljine i zuba, edukaciju pacijenta, djece i roditelja, korištenje raznih antiseptika, profilaktičkih pasta i drugih preparata. Svi navedeni oblici prevencije uključuju i neizbježan posjet stomatološkoj ordinaciji bar jednom svakih 6 mjeseci, kako bi se uočili i otklonili počeci karijesa, te unaprijedilo i očuvalo oralno zdravlje.

Savjeti za roditelje
S obzirom na to da djeca mlađa od 3 godine ne mogu učinkoviti pljunuti, moguće je da će progutati previše zubne paste dok peru zube i stoga bi im trebalo pomoći tokom njihova dva dnevna pranja zuba.
Upitajte zubara vašeg djeteta koju vrstu zubne paste bi trebala koristiti djeca ispod 3 godine starosti.
Djeca iznad 3 godine starosti bi trebala koristiti zubne paste koje sadrže fluorid.
Djeca bi trebala na četkicu istisnuti zubnu pastu veličine zrna graška i trebala bi pljunuti van što je više moguće. Čak i mala količina zubne paste daje dovoljnu količinu fluorida za zaštitu zubi, a smanjuje mogućnost neželjenih posljedica od previše fluorida.