Search

Voda sa jagodama i mentom

Voda sa jagodama i mentom

Sastojci:

8-10 velikih jagoda

1/4 šolje mente

2 šolje leda

6 šolja vode

Priprema:

Narežite jagode na kriške. Na dno staklenke od 2,5 litra stavite jagode i listove mente, pokrijte s ledom. Napunite staklenku vodom i zatvorite s poklopcem. Neka odstoji u frižideru najmanje 30 minuta kako bi voda poprimila arome. Ovako aromatizirana voda je najukusnija hladna, a možete ju čuvati u frižideru do dva dana. Umjesto jagoda i mente, možete probati i druge kombinacije poput: ananasa i mente; jagoda i limuna; malina, grožđa i krastavca; naranče, limuna i đumbira….

Važnost adekvatne konzumacije tečnosti

Ljeto je doba kada se najviše podsjeća na važnost adekvatne konzumacije vode. Zbog visokih ljetnih temperatura i pojačanog kretanja, izlučivanje vode je jače pa je potrebno piti više tekućine. Koliko ćemo vode popiti ovisi o našoj tjelesnoj građi i fizičkoj aktivnosti. Optimalna količina potrebne tekućine može se izračunati jednostavnom formulom: tjelesna masa (kg) x 0,3 dl = potrebna dnevna količina vode. Prema tome, osoba koja ima 70 kilograma treba dnevno popiti približno 2 litre vode.

Preporuka je piti tekućinu polako, u malim količinama, najmanje 1,5 litru dnevno, otprilike 8 čaša tokom dana. Dnevnom unosu vode pridonosi i konzumiranje namirnica s visokim udjelom vode, kao što su lubenica i dinja. Osim čiste mineralne vode, organizam možemo hidratizirati čajevima i juhama od povrća.