Search

Premalo sna čini da smo četiri puta skloniji prehladi

Premalo sna čini da smo četiri puta skloniji prehladi

Osobe koje spavaju manje od šest sati tokom noći imaju puno veću vjerovatnoću da će dobiti prehladu ako su izložene virusu, ukazuje nova studija objavljena u časopisu SLEEP.

Istraživači su sedam dana pratili 164 zdravih muškaraca i žena koje su pomoću kapi za nos zarazili rinovirusom, odnosno virusom prehlade.

Vodeći autor studije Aric Prather, profesor na kalifornijskom univerzitetu u San Franciscu, sa svojim timom je otkrio da su oni koji su spavali manje od pet sati imali 4,5 puta veću šansu za prehladu u odnosu na one koji su spavali sedam sati.

Samo 18 posto onih koji su spavali više od šest sati je dobilo prehladu, dok se čak 39 posto onih koji su spavali manje od šest sati zarazilo virusom.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti većina odraslih dobije prehladu u prosjeku dva do tri puta godišnje, a djeca i više puta.

Pored većeg rizika od prehlade, nedostatak sna je također povezan s mentalnom budnosti i smanjenom sposobnosti za vožnju, kao i povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, te dijabetesa i pretilosti.

(CNN)