Search

Mlađe žene s dijabetesom i rizik od srčanog udara

Mlađe žene s dijabetesom i rizik od srčanog udara

Dijabetes može biti posebno težak za žene, a novo istraživanje upozorava da mlađe žene koje pate od dijabetesa imaju šest puta veći rizik od srčanog udara u odnosu na žene koje nemaju ovu bolest.

Studija provedena u Poljskoj također je pokazala da mlađe žene koje su imale srčani udar imaju i veću vjerovatnoću da su pušači.

Da bi došli do tih zaključaka naučnici su pregledali gotovo 7.400 žena u dobi od 21 do 45 godina.

“Visok krvni pristisak četiri puta povećava rizik od srčanog udara, visok nivo holesterola upovezan je s trostruko većim rizikom, a pušenje je gotovo udvostručilo ovaj rizik”, kazala je jedna od autora studije Hanna Szwed,  profesor na Institutu za kardiologiju u Varšavi.

“Otkrili smo da je profil faktora rizika za srčani udar kod mlađih žena sličan profilu faktora za starije stanovništvo, osim što je pušenje kod mlađih žena dosta izraženije”, dodala je ona.

Ovi rezultati su u korelaciji s drugim istraživanjima koja pokazuju da je pušenje sve veći zdravstveni problem problem za mlade žena. Ovo je očito područje gdje su potrebni dodatni napori prevencije, zaključili su autori.

(HealthDay)