Search

Ginekološki pregled – navika koja čuva zdravlje

Ginekološki pregled – navika koja čuva zdravlje

Jednom godišnje obavljen preventivni ginekološki pregled ukazat će na bilo koju vrstu promjene u domenu reproduktivnog zdravlja.

Piše: Bedrana Kaletović

Stvaranje navike za redovan odlazak na ginekološki pregled je nešto što se gradi još od tinejdžerske dobi i odličan je način da žena samosvjesno brine o svom zdravlju. Posjeta ginekologu obično izaziva nelagodu, nervozu, nerijetko i strah što mnoge žene odbija da posjetu ginekologu tretiraju kao i odlazak svakom drugom ljekaru.

Ginekološki pregled ne boli, neškodljiv je, a prevenira niz malignih oboljenja za koja je karakteristično da ne bole i kao takva često „tinjaju u nama“, iako mogu biti otkrivena na vrijeme. Važno je upamtiti da u početnim stadijima bolesti, najčešće nema nikakvih simptoma, a vrijeme koje se u međuvremenu gubi je dragocjeno!

PrevedenaSlika

Važnost redovnih pregleda

Redovnim preventivnim pregledima otkrivaju se početne promjene prije nego što se razvije maligno oboljenje. Što se te promjene ranije otkriju liječenje je lakše i uspješnije. Kada se rak već razvije, tretman postaje teži, a njegov uspjeh neizvjesniji.

Ginekološki pregled je dovoljno učiniti jednom godišnje, ukoliko ne postoji zdravstveno opravdana potreba da se to uradi češće. Neki od razloga u tom slučaju su: promjene u menstruacijskim krvarenjima (bol, učestalost, obilnost), bol u donjem abdomenu, pojačan vaginalni iscjedak, abnormalan nalaz PAPA testa, upotreba hormonske terapije, korištenje spirale ili trudnoća.

Ginekološki karcinomi ne bole, obično se kasno otkriju i liječenje čine neizvjesnim

Idealno vrijeme za ginekološki pregled je osmi do dvanaesti dan menstruacijskog ciklusa, a potrebno je suzdržati se od seksualnih odnosa prethodna dva dana i ne koristiti nikakve vaginalne tretmane. Pregled se može obaviti kod izabranog ginekologa u domu zdravlja ili u privatnoj ustanovi.

Kako izgleda pregled?

Preventivni ginekološki pregled obuhvata:
• razgovor sa pacijenticom
• pregled vaginalnog sekreta
• Papanikolau (PAPA) test
• kolposkopski pregled

Papa test je metoda za rano otkrivanje promjena ćelija grlića materice. U toku ginekološkog pregleda, ginekolog će uzeti bris sa grlića materice. U laboratoriji se, pod mikroskopom, uzorak analizira i traže izmjenjene ćelije, odnosno utvrđuje se da li postoje abnormalnosti epitela na grliću maternice. Redovno, svake godine urađen PAPA test, uz pridržavanje uputa ginekologa, smanjuje pojavu raka materice za 90%. (1)

Kolposkopija je metoda posmatranja izgleda grlića materice i vagine uz pomoć optičkog instrumenta – kolposkopa koji omogućava da ljekar izbliza pogleda grlić i odredi raspored ranih promjena u površnom sloju grlića materice, ukoliko su prisutne.

Važnost rane detekcije bolesti

Ginekološki pregled prilika je i da ljekar dobije uvid u anamnestičke podatke, dobivene nalaze i dosadašnju terapiju na osnovu čega može dati upute za narednu kontrolu i tretman. Posjeta ginekologu je važna i nakon ulaska u menopauzu i prestanka menstrualnih krvarenja, jer neki zloćudni tumori češći su u menopauzalnoj dobi.

Sve žene mogu oboljeti od ginekoloških karcinoma, a pet najčešćih vrsta karcinoma reproduktivnih organa su: karcinom grlića materice, karcinom jajnika, materice, vaginalni, i karcinom vulve (karcinom koji se javlja na vanjskoj površini ženskih spolnih organa). Stepen proširenosti bolesti u trenutku njenog otkrivanja je usko povezan sa liječenjem bolesti. Zbog toga je rana detekcija najbolji način za smanjenje smrtnosti od ovih vrsta raka.

Rak jajnika – tihi ubica

Jajnici su centar ženske spolnosti jer je njihova glavna funkcija proizvodnja ženskih spolnih hormona, razvoj i otpuštanje jajne stanice koje se događa tokom svakog normalnog menstrualnog ciklusa. Po učestalosti svih zloćudnih tumora, rak jajnika se nalazi na petom mjestu, dok je u ukupnoj smrtnosti žena od raka spolnih organa rak jajnika na prvom mjestu.

Rak jajnika je na prvom mjestu u ukupnoj smrtnosti žena od raka spolnih organa

Dakle, iako se rak grlića materice i rak materice pojavljuju češće od raka jajnika, više žena umire od raka jajnika. Razlozi za to su kasno dijagnostikovanje zbog nedostatka simptoma u ranim fazama bolesti i brže širenje malignih stanica po tijelu, te se zbog toga rak u više od polovine žena otkrije tek u uznapredovalom stadiju bolesti. Iz tog razloga se smatra ‘tihim ubicom’.

Najčešći simptomi raka jajnika su: grčeviti bolovi u trbuhu koji traju duže od dvije sedmice, osjećaj napuhivanja, pritisak u zdjelici, mučnina ili žgaravica, umor, gubitak apetita, neobjašnjivo smanjenje ili povećanje tjelesne težine. Neke žene mogu osjetiti urinarne simptome, poput nevoljnog istjecanja mokraće, a nešto zastupljenije je vaginalno krvarenje ili bol tokom spolnog odnosa.

Reference:
1. http://www.papscreen.org.au/
2. http://www.cdc.gov/
3. http://www.glowm.com/section_view/heading/TheGynecologicHistoryandExamination/item/3
4. http://www.journals.elsevier.com/clinical-ovarian-and-other-gynecologic-cancer/
5. http://www.onkologija.hr/rak-jajnika-kako-otkriti-i-prepoznati-simptomi/
6. http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/25741/Ginekoloski-pregled.html