Search

Jačanje kapaciteta za pripremu projekata od strane udruženja osoba oboljelih od dijabetesa

Jačanje kapaciteta za pripremu projekata od strane udruženja osoba oboljelih od dijabetesa
Prof. dr Severin Rakić – Načelnik Centra za zdravstveni menadžment JZU Instituta za javno zdravstvo RS

JZU Institut za javno zdravstvo – Centar za zdravstveni menadžment, pod sponzorstvom kompanije Novo Nordisk, od 31. avgusta do 04. septembra ove godine realizovaće petodnevnu edukaciju na kratkom kursu „Priprema projekata u zdravstvu“ za predstavnike udruženja osoba oboljelih od dijabetesa iz Republike Srpske. Edukacija se realizuje u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za pripremu projekata od strane udruženja osoba oboljelih od dijabetesa“. Cilj ove edukacije je osposobljavanje udruženja osoba oboljelih od dijabetesa za pronalaženje izvora finansiranja i pripremu projektnih aplikacija, kao i podsticanje saradnje između samih udruženja.

Piše: Aljoša Đudurović, JZU Institut za javno zdravstvo RS

Potreba za realizacijom ovakvog tipa edukacije proizilazi iz činjenice da udruženja osoba oboljelih od dijabetesa ne raspolažu dovoljnim brojem članova sa izgrađenim vještinama pisanja prijedloga projekata. Neka udruženja nisu samostalno aplicirala za dobijanje sredstava iz domaćih ili međunarodnih fondova, već je to uglavnom rađeno posredstvom i uz pomoć drugih organizacija iz javnog i civilnog sektora. U svim udruženjima postoji potreba za osposobljavanjem članova za razvoj projektnih prijedloga, radi apliciranja prema lokalnim i međunarodnim fondovima.

DSCN3116

Učešćem na ovoj edukaciji, polaznici će biti osposobljeni da prepoznaju značaj projekata za njihova udruženja, identifikuju potencijalne finansijere projekata u zdravstvu u Bosni i Hercegovini, kao i da prepoznaju mogućnosti za izgradnju partnerstava kojim se povećavaju šanse njihovih udruženja za dobijanje projektnih sredstava.

Na teritoriji Republike Srpske aktivno djeluje veći broj udruženja osoba oboljelih od dijabetesa. Sva udruženja su registrovana kao udruženja građana i nemaju trajno definisane izvore finansiranja koji bi im omogućili maksimalno ispoljavanje svojih potencijala. U postojećim ekonomsko-pravnim uslovima, svaka sveobuhvatnija aktivnost udruženja bazirana je na projektnom finansiranju.

Nastavni sadržaji biće obrađeni kroz direktan rad sa polaznicima, koji će se sastojati od (1) predavanja, tokom kojih će biti izloženi osnovni principi projektnog menadžmenta koje treba uvažavati tokom pripreme projekata, (2) diskusija sa polaznicima, tokom kojih će biti razmotrene mogućnosti i ograničenja u primjeni tih principa od strane organizacija iz kojih dolaze i (3) grupnih vježbi, tokom kojih će polaznici imati priliku da primjene izložene principe u uslovima samostalnog rada na pripremi projekta. Polaznici će tokom praktičnog dijela edukacije raditi na pripremi prijedloga projekta za sopstvena udruženja. Izrađen nacrt projektne aplikacije će polaznicima olakšati konkurisanje za sredstva za finansiranje rada njihovih udruženja.

Nakon završetka edukacije polaznici će biti osposoblјeni da, samostalno ili u saradnji sa partnerima, učestvuju u radu timova za pripremu projekata, uvažavajući pri tome osnovne principe projektnog menadžmenta i zahtjeve finansijera projekata.

DSCN3109