Search

Altioks® – jedinstvena prirodna pomoć u borbi protiv slobodnih radikala

Altioks® – jedinstvena prirodna pomoć u borbi protiv slobodnih radikala

Slobodni radikali su štetni produkti nastali u toku metaboličkih procesa koji zbog svoje visoke reaktivnosti stupaju u reakcije sa tkivima, oštećujući ih. U ljudskom organizmu se nalaze spojevi nazvani antioksidansi koji u normalnim uslovima održavaju ravnotežu sa slobodnim radikalima i neutrališu njihovo djelovanje. Ukoliko se naruši ova ravnoteža, slobodni radikali dovode do oksidativnog stresa što se ogleda u oštećenju i smrti ćelija, prijevremenom starenju i razvoju bolesti. Savremena medicina sve više posvećuje pažnju slobodnim radikalima i oksidativnom stresu, a sve je više bolesti čiji se nastanak dovodi u vezu s djelovanjem slobodnih radikala. Pored slobodnih radikala koji nastaju u organizmu čovjeka, jedan dio slobodnih radikala potiče iz okoline. Zagađenost vazduha, izloženost radijaciji i industrijskim zagađenjima ostavljaju dugoročne i ozbiljne posljedice na zdravlje ljudi, a jedan od mehanizama kojim se dovode u vezu s nastankom bolesti jeste i povećano stvaranje slobodnih radikala. Takođe, neke životne navike kao što su pušenje i konzumiranje alkohola kao i prekomjerno izlaganje suncu mogu imati uticaja na nastanak slobodnih radikala.

Antioksidansi su spojevi koji štite ćelije od negativnog djelovanja slobodnih radikala a za ljudski organizam najznačajniji su alfa lipoinska kiselina, glutation, koenzim Q 10, vitamin C i vitamin E.

Ljudski organizam je sposoban proizvesti neke antioksidanse kao što su alfa lipoinska kiselina, glutation i koenzim Q10, a neke ne kao što su vitamin C i vitamin E, pa ih je neophodno unositi hranom.

Alfa lipoinska kiselina je potentan i specifičan antioksidans. Pored toga što se stvara u organizmu, alfa lipoinska kiselina se nalazi u hrani kao što je špinat, meso i jetra, ali u količini dovoljnoj samo za podmirivanje osnovnih metaboličkih procesa.
Za razliku od vitamina C koji djeluje u vodenoj sredini i za razliku od vitamina E koji djeluje u lipidnoj sredini, alfa lipoinska kiselina djeluje i u vodenoj i lipidnoj sredini tj. pokazuje jedinstveno i univerzalno antioksidativno djelovanje.
Pored antioksidativnog djelovanja, alfa lipoinska kiselina obnavlja i pojačava djelovanje drugih antioksidanasa kao što su vitamini C i E i glutation, čime se njeno antioksidativno djelovanje umnožava.

Uz vitamine B kompleksa, alfa lipoinska kiselina pomaže pretvaranju ugljikohidrata, masti i bjelančevina u energiju, poboljšava iskorištavanje glukoze i osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina, te time smanjuje rizik za nastanak šećerne bolesti.

Tokom opsežne upotrebe i testiranja u evropskim kliničkim ispitivanjima, u periodu dužem od 30 godina, nisu prijavljene ozbiljne nuspojave zbog upotrebe alfa lipoinske kiseline. Sigurnost upotrebe alfa lipoinske kiseline je rezultirala mogućnošću registracije kao dodatka prehrani ili dijetetskog sredstva u antioksidativnoj dozi od 200 mg. Primjena alfa lipoinske kiseline savjetuje se osobama izloženim povećanom djelovanju slobodnih radikala, kao što su pušači, osobe koje se nezdravo hrane ili konzumiraju alkohol, uzimaju lijekove za srce, povišen pritisak ili masnoće ili su izložene teškom fizičkom i/ili intelektualnom naporu.

________________________________________________________________________

Altioks® sadrži 200 mg alfa lipoinske kiseline i idealan je antioksidans, dodatak prehrani, jer zbog svoje topivosti djeluje i na liposolubilne i na hidrosolubilne slobodne radikale, lako se transportuje kroz ćelijske membrane i dopire u sva tkiva te ih štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Dobrobiti primjene alfa lipoinske kiseline dokazane su u velikom broju kliničkih studija, bilo da se radi o njenoj primjeni u prventivne svrhe, u liječenju ili unaprjeđenju zdravlja.

Neutrališući slobodne radikale Altioks® usporava starenje, smanjuje štetno djelovanje sunčevih zraka na kožu i smanjuje rizik za nastanak karcinoma. Altioks® poboljšava iskorištavanje glukoze u organizmu i povećava osjetljivost tkiva na inzulin, smanjuje koncentraciju holesterola i triglicerida u krvi, usporava napredovanje ateroskleroze, smanjuje rizik za nastanak srčanog i moždanog udara te štiti jetru od štetnog djelovanja alkohola i namirnica s visokim udjelom životinjskih masnoća. Pored toga, štiti moždane ćelije i poboljšava njihovu funkciju. Altioks® pomaže uklanjanju teških metala iz organizma, kao što su živa i olovo, pokazuje protuupalno djelovanje, te pomaže u obnavljanju drugih antioksidanasa kao što su vitamini C i E, te glutation. Takođe, pozitivno djeluje na regulaciju tjelesne težine i podržava gubitak prekomjernih kilograma. U dozi od 200 mg primjenjuje se 1 – 3 puta dnevno, prije obroka. Altioks® se preporučuje svim osobama izloženim povećanom djelovanju slobodnih radikala, a posebno osobama starijim od 40 godina i osobama oboljelim od šećerne bolesti.

________________________________________________________________________

(PR ČLANAK)