Search

PREDSTAVLJAMO: Edukacijski audio CD ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom

PREDSTAVLJAMO: Edukacijski audio CD ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom

 Pripremila: S. Magrđija

Predstavljamo vam projekt Edukacijski audio CD ”Moj život sa inzulinom” za osobe sa dijabetesom kojeg je realizovao magazin Vital Plus uz pomoć kompanije Novo Nordisk.

Projekt je urađen s ciljem unapređenja prevencije komplikacija dijabetesa i edukacije oboljelih od dijabetesa, njihovih porodica ali i šire javnosti o značaju pravovremenog prilagođavanja terapije stadiju razvoja dijabetesa, činjenicama i predrasudama vezanim za ovo oboljenje, te dobrim praksama koje olakšavaju život oboljelima.

Dijabetes je danas pandemija, a njegova prevalenca raste u svakoj državi. Prema procjenama Internacionalne dijabetes federacije (International Diabetes Federation – IDF) 2014. godine u svijetu oko 387 miliona ljudi, odnosno 8,3% odrasle populacije živjelo je s dijabetesom. Ako se trendovi nastave, do 2035. oko 592 miliona osoba će imati dijabetes. Oko 90% svih slučajeva dijabetesa otpada na dijabetes tip 2.

U Bosni i Hercegovini je, prema procjenama IDF-a 2014. godine oko 343.200 osoba imalo dijabetes.

Neliječen ili neadekvatno liječen dijabetes dovodi do hroničnih komplikacija dijabetesa koje značajno narušavaju zdravlje i kvalitet života oboljelih i njihovih porodica

educd2-300x300Teme pripremili bh. experti iz područja dijabetologije

Edukacijski audio CD ‘’Moj život s inzulinom’’ se sastoji od 12 tema koje su pripremili bosanskohercegovački eksperti iz područja dijabetologije: Prof. dr. Salem Alajbegović, Prof. dr. Belma Aščić Buturović, Prim. dr. Mladen Blagojević, Prim. dr. Mirjana Todorović, Prim. doc. dr. sc. Mirsada Terzić-Avdagić, Dr. Aleksandra Kamburov, Prof. dr. Snježana Popović-Pejičić, Prim. dr. Marina Tomanić, Prim. dr. Zaim Zahiragić, Prim. dr. Pero Marić, Prof. dr. Mithad Hajder i Prim. doc. dr. Aleksandra Grbić. 

Teme koje su obrađene su: Šta je to inzulin i kako djeluje?, Zašto meni treba inzulinska terapija?, Šta ako ja ipak ne želim primati inzulin?, Može li inzulin naškoditi mom zdravlju?, Da li je uzimanje inzulina neugodno?, Da li će me ljudi osuđivati jer uzimam insulin?, Da li postoje različiti insulini?, Kako se ispravno koristi inzulin?, Šta treba da znam kad idem na putovanje?, Kako i koliko često treba da mjerim šećer u krvi?, Kako uskladiti ishranu i dijabetes? i Kako uskladiti fizičku aktivnost i dijabetes?.

educd-300x300Online slušanje i besplatno preuzimanje

Svi moduli Edukacijskog audio CD-a ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom su dostupni za slušanje i besplatni za preuzimanje (download) u MP3 formatu na internet stranici magazina Vital Plus u okviru rubrike Slatki život, ali je zabranjeno umnožavanje u komercijalne svrhe i neovlaštena modifikacija audio snimaka.

Također, obrađene teme će biti objavljivane u štampanom izdanju magazina Vital Plus svaki drugi mjesec. Vital Plus je besplatni magazin posvećen zdravlju i ljepoti a potražiti ga možete u apotekama širom Bosne i Hercegovine.

Realizaciju ovog edukativnog projekta pomogla je kompanija Novo Nordisk.