Search

Čorba od tikve

Čorba od tikve
Recept i foto: Emina Okanović-Čivić (www.dobrekalorije.ba)

Sastojci:

oko 500 g mesa crvene tikve (stambolka, Hokaido, muskatna, koju imate)

velika glavica crnog luka

4-5 čehni bijelog luka

pola chili papričice (po želji više ili manje)

pola kašikice kurkume

pola kašikice mljevenog kima.

Priprema:

Tikvu isjecite na manje kocke. Luk ogulite i isjecite krupnije. Bijeli luk zdrobite. Rastopite kašiku maslaca, te na njemu ispržite tikvu i luk, te bijeli luk i chili. Pržite 5-10 minuta.

U 800 ml vode stavite malo soli, biber, začine i prokuhajte, te prelijte tikvu. Kuhajte oko 20 minuta pa provjerite da li je tikva skuhana, a skuhana je ako je mekana.

Štapnim mikserom izmiksajte supu (sa strane na šporetu imajte kuhanu vodu u slučaju da supa bude pregusta kako biste dodali vode).

U tavi prepržite 2-3 kašike tikvinih sjemenki sa malo soli, te dekorišite čorbu. Pred serviranje možete dodati vrhnje za kuhanje.