Search

Pinđur

Pinđur
Recept i foto: Šehiza Duraković-Salkić (www.dobrekalorije.ba)

Sastojci:

5 kg crvenih roga-paprika

2 kg paradajza

2 kg patlidžana

6 feferona

2 kašike soli

4 kašike sećera

3 dcl ulja

1 dcl jabukovog sirćeta

20 čehni bijelog luka

1 šolja nasjeckanog peršuna

 

Priprema:

Paprike i patlidžan ispeći na žaru i oguliti, ostaviti da se dobro ocijedi, pa nasjeckati. Paradajz preliti vrelom vodom, oguliti, isjeći i staviti da se dinsta sa 1 dcl ulja. Neka kuha 20 do 30 minuta, dok smjesa ne savrije na pola. Dodati nasjeckanu papriku, patlidžan, feferone, preostalo ulje, so, šećer i sirće. Kuhati oko dva sata uz povremeno miješanje na srednje jakoj vatri. Pri kraju kuhanja dodati bijeli luk i peršun.

Sipati vruću smjesu u vruće tegle, poklopiti, okrenuti naopako i ostaviti 5 minuta. Ostaviti da se ohlade tegle, dobro pokrivene.

Savjet

Tegle moraju biti bez ikakvih oštećenja, kao i njihovi poklopci. Uvijek koristite samo kvalitetno povrće, odstranite sve oštećene dijelove i koristite samo one zdrave. Ako želite da pinđur ne bude ljut, feferonima odstranite sjemenke i ostatak unutrašnjosti, a ako volite ljuto ostavite sjemenke.