Search

Intervju: Karcinom dojke i borba za bolji tretman

Intervju: Karcinom dojke i borba za bolji tretman
Spomenka Hadžić, predsjednica Udruženja „Renesansa“

O radu, aktivnostima, borbi za prava pacijenata, problemima s kojima se susreću  oboljeli od karcinoma dojke ali i drugih maligniteta, te o saradnji sa drugim udruženjima u zemlji, razgovarali smo sa Spomenkom Hadžić, predsjednicom Udruženja ”Renesansa”

Razgovarala: Suada Magrđija

Udruženje „Renesansa“ osnovano prije 17 godina kao udruženje koje okuplja osobe oboljele i liječene od tumora dojke aktivno je tokom cijele godine. No oktobar, kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke, svakako je najznačajniji. Tog mjeseca su u „Renesansi“, zajedno sa još 24 udruženja sa prostora cijele zemlje, pored različitih aktivnosti, uključeni i u zajedničku priču koja se zove „Šetnja/trka za život“. Upravo je taj događaj pokazatelj dobre saradnje svih udruženja istog profila na nivou zemlje.

„Kroz dugogodišnji rad, svojim iskustvom smo pomogli osnivanje devet udruženja na teritoriji BiH. Uz ta novootvorena, uspješno rade još 24 udruženja u Mostaru, Tuzli, Bihaću, Cazinu, Zavidovićima, Banja Luci, Gradišci, Prijedoru, Doboju, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Višegradu, Brčkom…“, navodi Spomenka Hadžić, predsjednica Udruženja „Renesansa“.

Sumnjive kvržice se moraju ozbiljno shvatiti

BiH ne posjeduje nacionalni registar za rak, ali se smatra da se u našoj zemlji godišnje dijagnostikuje oko 1.300 novooboljelih od karcinoma dojke.

Svaka kvržica na dojci nije znak da žena ima karcinom, ali je važno svakoj promjeni prići veoma ozbiljno i temeljito. Svaka promjena se mora redovno pratiti kod ljekara i ne smije se prepustiti zaboravu. To nas dovodi do važnosti samopregleda, ultrazvuka i mamografije koje ženama nerijetko mogu spasiti život jer je samopregled koji traje nekoliko minuta dovoljno obaviti jednom mjesečno, a ultrazvuk i mamorafiju prema porodičnoj anamnezi i godinama.

Ono što slijedi kada se kod samopregleda otkrije sumnjiva kvržica obično je manje poznato onima koji su zdravi, no sve te korake dobro poznaju žene koje su ih prošle.

„Otkrivena sumnjiva kvržica se mora ozbiljno shvatiti. Obavezan je tretman kod ljekara koji će odrediti dalji tok dijagnosticiranja. Ukoliko se dijagnosticira malignitet, ljekarski konzilij određuje tretman kojega se pacijentica treba pridržavati. Ovo su vrlo teški tretmani za svakog oboljelog, stoga je podrška porodice i prijatelja vrlo bitna, naročito jer svi pacijenti ne reaguju jednako na različite tretmane. Vrlo je važno znati da na prostorima BiH postoje udruženja pacijenata u kojima volontiraju osobe koje su prošle golgotu malignog oboljenja, ali i zdravstveni profesionalci koji zajedno mogu pomoći osobama kojima je dijagnostifikovano maligno oboljenje“, pojašnjava Hadžićeva.

Problemi s kojima se oboljeli susreću

Uz komplikovan sistem uređenja zemlje, činjenica da svi pacijenti u BiH nemaju isti tretman liječenja, dodatan je teret na plećima oboljelih. Ista je sudbina pacijenata koji imaju malignitet i koji se svakodnevno susreću sa brojnim problemima među kojima su najznačajniji nedostatak stručnih i obučenih specijalista – radiologa, kao i nedostatak kvalitetnih lijekova.

Uz to, Bosna i Hercegovina nema screening program (program ranog otkrivanja karcinoma), iako se Udruženje „Renesansa“ zajedno sa ostalim udruženjima, već duži niz godina bezuspješno bori da se ovaj program što hitnije uvede. ”Samo tako možemo najsigurnije, a i dugoročno najjeftinije ‘spriječiti’ i liječiti maligna oboljenja. Važno je malignitet otkriti u što ranijoj fazi jer su time veće šanse za izlječenje, a tada se malignitet tretira kao hronično oboljenje”, dodaje Hadžić.

Bez dobre volje i sistematizacije poslova u sistemu gdje bi se tačno znalo šta, ko i kako radi mi još uvijek možemo željeti screening program, ali isti teško i imati, smatraju pacijenti.

Borba za bolji tretman u liječenju onkoloških pacijenata

spomenka hadzic 2

Nekada je „Renesansa“ okupljala samo oboljele od karcinoma dojke, no u međuvremenu je došlo do preregistracije u udruženje za oboljele od malignih oboljenja.

„Kroz Udruženje ‘Renesansa’ prošlo je na stotine članica, ali moram, sa žaljenjem, konstatovati da nam se veliki broj priključi tek u trenutku kada imaju lični problem, a poslije se i ne jave”, istakla je Hadžić.

‘U udruženju, sem članica oboljelih i liječenih od karcinoma, imamo dosta volontera i prijatelja Udruženja, no s obzirom na problematiku, taj broj bi trebao biti puno veći čime bi dobili na snazi u borbi za naše ciljeve. ‘Renesansa’ se nedavno preregistrovala u Udruženje koje okuplja pacijente oboljele od svih malignih oboljenja, ali, na žalost, i poslije tog nam se najviše obraćaju žene oboljele i liječene od karcinoma dojke“, kaže Hadžićeva.

Trenutno se kroz Projekt Osnaživanja zdravlja žena aktivnosti Udruženja odvijaju u zajednici. Tako doktorice koje volontiraju u „Renesansi“ održavaju predavanja u srednjim školama Kantona Sarajevo, a zajednička borba svih udruženja sa prostora BiH za sistemska rješenja i dalje traje, prvenstveno se to odnosi na bitku da bi onkološki, ali i drugi teški bolesnici, imali bolje tretmane u toku svog liječenja.

_____________________________________________________________________

3 samopregled_rozo1 samopregled_rozo2 samopregled_rozo

 

SAMOPREGLED DOJKI: Izaberite prvi ili zadnji dan u mjesecu ukoliko ste u postmenopauzi, ili sedmi dan nakon početka mestruacije. Provjeravajte: promjene u veličini, obliku ili položaju bradavice; očigledne kvržice, zadebljanja, nabore ili jamice na koži; vene koje su istaknutije nego obično; upala ili osip na dojci; krv ili iscjedak iz bradavice; novi osjet – naročito ako je samo na jednoj dojci. Ispred ogledala prvo spuštenih ruku, zatim podignutih ruku, potom s rukama na bokovima, naprežite prsne mišiće i posmatrajte. Kada se tuširate ili kupate, nasapunajte ruke te ispruženom rukom i skupljenih prstiju, nježno i čvrsto, pritisnite svaku dojku. Pomičite ruku preko cijele dojke, pregledajte ispod pazuha, krenite prema ključnoj kosti i iza bradavice. Dok ležite kružnim pokretima, pokretima gore-dole, i pokretima od bradavice prema van, pregledajte dojke. Bilo kakvu sumnjivu promjenu prijavite svome ljekaru.

_____________________________________________________________________

DOGAĐANJA: Trka/šetnja za ozdravljenje

Race for the Cure 2015 159

S ciljem osnaživanja zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, ovogodišnji osmi po redu “Race for the Cure” je organizovan od strane American Jewish Joint Distribution Committee i Susann G. Komen, 03.10.2015. godine u Sarajevu.

”Partneri ovom događaju su bile 24 bosanskoercegovačke nevladine organizacije koje se bave problematikom karcinoma dojke. Ukupno je registrovano oko 7.000 učesnika, a njih 3.500 su došli iz 40 gradova i mjesta iz Bosne i Hercegovine. Učešće je uzelo oko 500 operisanih žena iz cijele BiH. Želimo ukazati da se redovno rade pregledi jer je to jedini način da se učini preventiva kada je riječ o karcinomu dojke”, kazala je Nela Hasić, regionalna direktorica WHEP-a (Women’s Health Empowerment Program / Program osnaživanja zdravlja žena).

”Race for the cure” se održava u više od 150 gradova širom svijeta, gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta/trči nekoliko miliona ljudi.