Search

Udruženje dijabetičara “Diabet” iz Visokog

Udruženje dijabetičara “Diabet” iz Visokog
Učesnici Prvog dijabetes dječijeg kampa u Zaostrogu u Hrvatskoj

Udruženje dijabetičara “Diabet” iz Visokog osnovano je u februaru 2015. godine i do sad ima oko sedamdeset članova. Predsjednica Udruženja je prof. Mersiha Sarać, a kontakt telefon Udruženja je 062 343 228.

Pripremila: Suada Magrđija

Udruženje dijabetičara “Diabet” iz Visokog osnovano je u februaru 2015. godine i okuplja osobe koje žive s dijabetesom. Trenutno broji oko sedamdeset članova.

”Možda je mali broj članova posljedica toga što Udruženje još uvijek nema svoje prostorije. Nadamo se da ćemo u najskorijoj budućnosti dobiti prostor za aktivan rad te i na taj način omasoviti članstvo”, kazala je predsjednica Udruženja, prof. Mersiha Sarać.

Ciljevi udruženja su navedeni u statutu, a okuplja osobe koje žive s dijabetesom, rade na edukaciji člansova o dijabetesu i njegovim mogućim posljedicama. ”Imamo namjeru provoditi projekte koji će preduprijediti nastanak hroničnih komplikacija te šire građanstvo podstaći na redovnu samokotrolu kako bismo spriječili nastanak bolesti dijabetes tipa 2 koji se jedini i može preduprijediti, te pružiti druge vidove pomoći našem članstvu”, navela je prof. Sarać.

U proteklom periodu Udruženje je provelo nekoliko aktivnosti, i to: predavanje na temu “Dijabetes – Šećerna bolest tip 1 i tip 2” koji je vodila dr. Džemila Mustafić, internista – dijabetolog, organizacija časova terapijskog jahanja u Visokom u ergeli KK Visoko za djecu oboljelu od dijabetesa iz Zenice, Kaknja i Visokog, a uz pomoć Saveza udruženja dijabetičara ZDK. Također, djeca iz Visokog bila su učesnici i Prvog dijabetes dječijeg kampa koji se od 11. do 13. septembra održao u Zaostrogu u Hrvatskoj.

”Trenutno provodimo projekat ‘Poboljšanje kontrole dijabetesa, prevencija komplikacija dijabetesa u općini Visoko’ koji se sastoji od redovitog mjerenja tromjesečnog prosjeka šećera, kojeg osobe koje žive s dijabetesom poznaju kao HbA1C ili tromjesečni glikozilirani hemoglobin. Projekat provodimo u saradnju s JU Dom zdravlja Visoko i uz donaciju kompanije Novo Nordisk Pharma d.o.o. iz Sarajeva”, istakla je prof. Sarać.

U prve dvije sedmice novembra kada se obilježava i 14. novembar – Međunarodni dan osoba oboljelih od dijabetesa, Udruženje planira napraviti promociju ”Priručnika o šećernoj bolesti kod djece” za prosvjetne radnike i pedagoge čiji su autori mr. sci. prim. dr. Diana Štimjanin-Koldžo i prof. dr. sci. Salem Alajbegović. ”Ovu promociju ćemo provesti pod pokroviteljstvom Zavoda za javno zdravstvo ZDK. Pored toga pod pokroviteljstvom istog Zavoda u Visokom će biti prikazan predstava Plavi krug koju izvodi BNP Zenica, a koja na zanimljiv način tretira dijabetes kod djece”, dodala je prof. Sarać.

U drugoj sedmici novembra održat će se predavanje “Prevencija hroničnih komplikacija dijabetesa” koje će održati dr. Edina Handžić, internista. Na sam 14. novembar Udruženje će provesti akciju uličnog mjerenja nivoa šećera u krvi, te na taj način pokušati skrenuti pažnju građanstva na ovo oboljenje te sve ono što nosi sa sobom.

”Naš slogan je ‘Djeluj danas da bi promijenio sutra!’ i u skladu s tim pozivamo građane općine Visoko da nam se pridruže u našoj borbi s dijabetesom, a privredne subjekte da finansijski pomognu rad Udruženja podržavajući naše projekte i na taj način pokažu svoju društvenu odgovornost”, istaknula je prof. Sarać.