Search

DNA TEST INTOLERANCIJE LAKTOZE

DNA TEST INTOLERANCIJE LAKTOZE

Iako intolerancija laktoze ne predstavlja direktnu opasnost po čovjekovo zdravlje, probavne smetnje koje ona izaziva mogu znatno smanjiti kvalitetu života.

Piše: Stella Mihelj, DNA laboratorij Genos

Intolerancija laktoze je nemogućnost probave laktoze (mliječnog šećera), a nastaje kada se enzim laktaza ne proizvodi u količinama dovoljnim za razgradnju mliječnog šećera pa svaki veći unos mlijeka i mliječnih proizvoda uzrokuje probavne probleme poput nadutosti, grčeva, bolova u trbuhu i proljeva. Simptomi se javljaju 30 minuta do nekoliko sati nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu. Osim u mlijeku i mliječnim proizvodima tragove laktoze nalazimo i u pekarskim proizvodima, žitnim pahuljicama, instant juhama, margarinu, mesnim prerađevinama…

Postoji nekoliko vrsta intolerancije laktoze.

PRIROĐENA INTOLERANCIJA LAKTOZE

Prirođena intolerancija je rijedak poremećaj koji se javlja kod novorođenčadi, a uzrokovan je urođenom mutacijom u genu. Nakon uvođenja prehrane bez laktoze problemi prestaju, a rast i razvoj se normaliziraju, no bolest je doživotna i zahtijeva trajnu prehranu bez laktoze.

STEČENA INTOLERANCIJA LAKTOZE

Stečena intolerancija je prolazni poremećaj koji nastaje zbog oštećenja sluznice tankog crijeva uslijed virusnih crijevnih infekcija, celijakije, Kronove bolesti i sl., a potreba za dijetom bez laktoze je privremena.

Čak 35% svjetske populacije ne može probaviti laktozu već nakon sedme godine života

ADULTNA ILI PRIMARNA INTOLERANCIJA LAKTOZE

Cute little boy is drinking milk

Adultna ili primarna intolerancija laktoze je genetski određeno stanje za koje je karakteristično smanjenje nivoa laktaze na 10% vrijednosti u odnosu na one pri rođenju. Ima je čak 75% osoba s intolerancijom laktoze.

Vodeći svjetski znanstveni časopis “Nature” objavio je da čak 35% svjetske populacije ne može probaviti laktozu već nakon sedme godine života.

U Europi se intolerancija laktoze javlja kod 5–12% bijele populacije, a u određenim etničkim skupinama kod 50–80% ljudi. Češća je u Aziji, Africi, među Indijancima i stanovnicima Mediterana, nego u zemljama zapadne i sjeverne Europe. Tako gotovo 100% Azijata ne podnosi laktozu, a učestalost intolerancije u Skandinaviji je tek 2%.

Simptomi intolerancije laktoze: nadutost, grčevi, bolovi u trbuhu, proljev

Iako intolerancija laktoze ne predstavlja direktnu opasnost po čovjekovo zdravlje, probavne smetnje koje ona izaziva mogu znatno smanjiti kvalitetu života. Ako problem traje duže vrijeme, jer se kasno otkrije, probavni sustav postaje sve slabiji pa može doći do problema s apsorpcijom ostalih hranjivih tvari te nastanak raznih bolesti. Stoga je iznimno važno utvrditi da li je osoba intolerantna na laktozu. Testiranje je bitno ne samo da bi se dijagnoza potvrdila i čim prije uvela adekvatna prehrana već da bi se, u slučajevima kada se zapravo ne radi o intoleranciji laktoze, dijagnosticiranje moglo usmjeriti prema bolesti koja uzrokuje simptome.

DNA TEST INTOLERANCIJE NA LAKTOZU

Većina testova kojima se utvrđuje intolerancija laktoze je invazivna i nelagodna za pacijenta, pa je svakako preporučljivo napraviti DNA test intolerancije na laktozu koji se radi u GENOS DNA laboratoriju iz Zagreba. DNA test otkriva genetsku podlogu netolerancije na laktozu, a obuhvaća analizu pet najčešćih genskih varijanti povezanih s nepodnošenjem laktoze.

Ukoliko testiranje pokaže da je osoba intolerantna pojedinac može prilagoditi svoje prehrambene navike, a ako se testiranjem utvrdi da ne postoji genetska predispozicija intolerancija laktoze se može eliminirati kao uzrok probavnih smetnji.

DNA testiranje se provodi iz uzorak brisa sluznice usne šupljine tako da je postupak uzimanja uzorka u potpunosti bezbolan i traje svega 10-15 sekundi. Ovakav test je dovoljno napraviti jednom u životu jer je rezultat nepromjenjiv i vrijedi za cijeli život.

lacto out.ai

 

(PR ČLANAK)