Search

Bolesti desni povezane s povećanim rizikom od raka dojke kod starijih žena

Bolesti desni povezane s povećanim rizikom od raka dojke kod starijih žena

Kod žena u postmenopauzi koje imaju parodontnu bolest postoji povećan rizik obolijevanja od raka dojke, posebno kod onih koje puše, navodi se u studiji objavljenoj u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka.

Parodontna bolest je često stanje koje se kreće od jednostavne upale desni do ozbiljne bolesti koja izaziva veliku štetu na mekom tkivu i kostima koje podržavaju zube, te gubitak zuba.

Bolesti desni su ranija istraživanja povezala s moždanim udarom, srčanim oboljenjima, dijabetesom, te nekim oblicima raka.

Faktori rizika za ovu bolest uključuju genetsku predispoziciju, pušenje i hormonalne promjene kod djevočica i žena, što može dovesti do velike osjetljivoti desni i lakšeg razvoja gingivitisa.

Istraživački tim na Univerzitetu Buffalo je analizirao podatke o 73,737 žena koje su prošle menopauzu. Na početku istraživanja nijedna od žena nije imala historiju raka dojke. Paradontna bolest je zabilježena kod 26,1 posto žena.

Tokom sedmogodišnjeg praćenja kod 2.124 žena je dijagnosticiran rak dojke. Istraživači su otkrili da žene s paradontnom bolesti imaju 14 posto veći rizik od raka dojke u odnosu na žene koje nemaju ovu bolest. Također, ako žene koje imaju ovu bolest puše ili su pušile zadnjih 20 godina, rizik od raka dojke veći je za 32 do 36 posto.

Jedno od mogućih objašnjenja za vezu između parodontne bolesti i raka dojke je da bakterije iz usta uđu u krvotok i utiču na tkivo dojke.

Međutim, potrebno je uraditi dodatna istraživanja kako bi se utvrdio uzrok uočenog povećanja rizika.

(Medical News Today)