Search

‘Debeli ali u formi’ manje zdravo nego ‘mršavi i lijeni’

‘Debeli ali u formi’ manje zdravo nego ‘mršavi i lijeni’

Pretile osobe koje redovno vježbaju imaju daleko veći rizik od prerane smrti nego osobe normalne težine koje imaju malo ili nimalo tjelesne aktivnosti, pokazala je studija objavljena u časopisu International Journal of Epidemiology.

Švedski naučnici su 29 godina pratili 1.317.713 muškaraca kako bi ispitali povezanost između aerobne tjelesne forme i smrti kasnije u životu. Ispitanici su razvrstavani po tipu građe (prema indeksu tjelesne mase), a njihova aerobna sposobnost je testirana tako što su vježbali dok se ne zaustave zbog umora.

Rezultati su pokazali kako je normalna tjelesna težina važnija od dobre tjelesne aerobne forme. Pretile osobe s visokim nivoom aerobne sposobnosti imaju 30 posto veći rizik da umru prerano kada se uporede s mršavim osobama koje ne vježbaju. Jednostavno rečeno, vježbanje ne može nadoknaditi štetne učinke prekomjerne težine kada je u pitanju cjelokupni životni vijek.

Istraživanje je također pokazalo da se koristan učinak visoke aerobne sposobnosti smanjvao s povećanom pretilosti, te ga kod ekstremno pretilih osoba nije ni bilo.

Važno je napomenuti da ovi rezultati ne bi trebali biti izgovor za odustajanje od vježbanja. Mršave osobe koje nisu u formi su manje zdrave nego one koje vježbaju. Isto tako, pretile osobe koje su u formi boljeg su zdravlja od pretilih osoba koje ne vježbaju redovno. I naravno, redovna tjelesna aktivnost je važno sredstvo koje pretile osobe mogu koristiti kako bi izgubile na težini.

 (ScienceDaily)