Search

Benefiti tjelovježbe na zdravlje

Benefiti tjelovježbe na zdravlje

O fizičkoj aktivnosti trebali bi uvijek razmišljati, iako vjerujemo da je svima tokom ovih hladnijih i prazničnih dana to posljednje na pameti. Nakon fizičke aktivnosti sigurno će se svako osjećati bolje, ali postoji i mnoštvo pozitivnih posljedica koje dugoročno djeluju na dobro zdravlje, a zbog kojih bi trebalo početi vježbati već danas.

Stručnjaci naglašavaju kako posljednja istraživanja povezuju razvoj nekih hroničnih bolesti s fizičkom neaktivnošću. Tako je dokazano da u uporedbi s fizički neaktivnim, aktivne osobe imaju 20-30% manji rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Za isti postotak manji je i rizik od obolijevanja od dijabetesa, dok je za 12-27% manji rizik od obolijevanja od malignih bolesti, a čak 12% je manji rizik od astme.

Tokom fizičke aktivnosti u mozgu se luče različiti neurotransmiteri koji poboljšavaju raspoloženje i utječu na osjećaj ugode, pa nije ni čudno što se aktivne osobe osjećaju bolje nakon vježbanja.

Kako bi vježbanje funkcionisalo kako treba, stručnjaci ističu da ono mora biti naporno – odnosno tokom tjelovježbe se mora znojiti, zacrveniti i zapuhati.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za održavanje zdravlja odraslih, sedmično  je potrebno 75 minuta intenzivne ili 150 minuta umjerene intenzivne aktivnosti. Primjeri takve aktivnosti su brzo hodanje, vožnja bicikla po ravnome, rolanje.

Svjetska zdravstvena organizacija također je savjetovala da djeca i mladi do 17 godina trebaju izvoditi barem 60 minuta dnevno umjerene do visoko intenzivne fizičke aktivnosti ili igre, poput lovice, graničara, školice ili nekog sporta, te izvoditi vježbe za jačanje mišićno-koštanog sistema najmanje tri puta sedmično. Djeci bi se također trebalo ograničiti sjedenje pred ekranom na dva sata dnevno.  Fizička aktivnost će kod mladih donijeti i bolje rezultate u školi, jer će se imati bolju kondiciju i manje će im biti dosadno.

Iako je ponekad teško naći motivaciju za vježbanje i sport, početnici bi trebali krenuti postepeno, pronaći aktivnost koja im najbolje odgovara, koja im je dovoljno zabavna da u njoj uživaju, i tako uvidjeti sve pozitivne strane i benefite tjelovježbe na zdravlje.