Search

Cheesecake

Cheesecake
Priprema i fotografije: S. Magrđija (Izvor: www.damijenestoslatko.com)

 

Sastojci:

Za podlogu:

250 g mljevenog keksa

100 g rastopljenog maslaca

Kašika šećera

Malo cimeta

Za kremu od sira:

400 g svježeg sira

200 g ABC sira

100 g šećera

1 burbon vanilin šećer

2 jaja

Za preljev od vrhnja:

2 kisela vrhnja (Meggle, jedno 20% mm, drugo 12% mm)

Kašika šećera

1 burbon vanilin šećer

 

Priprema:

Cheesecake 2

Ugrijte rernu na 180°C, dno pleha prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje pa ga namastite, a namastite i strane pleha.

Sameljite kekse tako da dobijete sasvim sitne mrvice, dodajte sve ostale sastojke, dobro promiješajte i zatim smjesu utisnite stražnjom stranom kašike po dnu pleha tako da dobijete tanku podlogu. Pecite 10 min i izvadite da se prohladi.

Mikserom istucite sireve sa šećerom i burbon vanilin šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu i zatim jedno po jedno umiksajte i jaja. Dobit ćete vrlo tekuću žućkastu kremu koju, prema autorici izvornog recepta ”nikako ne bi trebalo da pojedete prije nego što je upotrijebite jer je to ipak glavni dio (buduće) torte od sira”.

Smanjite rernu na 170°C, smjesu prelijte preko podloge od keksa i pecite pola sata.

Vrhnja pomiješajte sa šećerom i burbon vanilin šećerom. Izvadite tortu iz rerne. Pustite je da se prohladi 5-10 min pa po vrhu krenuvši od strana pleha prema sredini kašikom rasporedite lagano sloj od vrhnja. Pecite još 10-ak min.

Tortu ostavite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim preko noći u frižideru. Kad je ispečete bit će još uvijek poprilično tekuća, malo će se tresti kao puding, ali nakon hlađenja bit će savršena.