Search

PLESNA TERAPIJA

PLESNA TERAPIJA
Radionica Mix Ability Dance u okviru projekta Sarajevo Mind Map

O plesnoj terapiji, njenim dobrobitima na zdravlje, te koliko je ovakva terapija prepoznata u našoj zemlji, razgovarali smo s mr. art Ivanom Gojmerac, autoricom knjige „Muzika, ples i djeca s posebnim potrebama“.

Razgovarala: s. Magrđija

Za zdravlje je neophodna fizička aktivnost. Kretanje uz muziku efikasan je i ugodan način da postanete i ostanete zdravi. Plesom se možete baviti u bilo kom uzrastu, a pozitivnih elemenata ima u svakom plesu, u svakoj koreografiji. Plesom dobivate lijepo držanje i lijep hod. Više detalja o plesu kao terapiji dobili smo u intervjuu sa  mr. art Ivanom Gojmerac, magistrom muzike i baletskim pedagogom.

Šta je plesna terapija?

Plesna terapija je vrsta psihoterapije koja se koristi plesom, a samim tim i pokretom kao najmanjom jedinicom plesa, kao terapeutskim sredstvom pomoću kojeg postiže zadane rezultate. Ipak, bitno je napomenuti da ova vrsta terapije nije isključivo vrsta psihoterapije, već je i vrsta rehabilitacije, koja pokret i ples koristi u svrhu liječenja ili ublažavanja posljedica oboljenja lokomotornog aparata, te unapređenja motornih sposobnosti.

Plesna terapija djeluje na zdravlje, prevenciju i oporavak od bolesti

Izražavanje tijelom je prirođeno i na neki način primarno za čovjeka kao jedinstveni alat kojim se i danas kao nadogradnjom služe naknadno složeni jezički sistemi. Pokret je kao komunikacijsko sredstvo jedinstven cijeloj ljudskoj vrsti od nastanka. Stremljenja čovjeka i njegovi osjećaji često se kretnjom izražavaju na skoro umjetnički način, pa tako pokret možemo posmatrati i kao najmanju jedinicu plesa.

03 -Ples kao terapija_300dpi

Na čemu se zasniva plesna terapija?

Prema definiciji Američkog udruženja za plesnu terapiju – ADTA, plesna terapija je zasnovana na pretpostavci da su tijelo i um u konstantnom međusobnom odnosu, te da stanje tijela utiče na mentalno i emocionalno blagostanje na mnoge načine.

Koje su dobrobiti plesne terapije na zdravlje?

Brojne znanstvene studije su pokazale da plesna terapija djeluje na zdravlje, prevenciju i oporavak od bolesti. Klinički izvještaji navode da plesna terapija djeluje i na poboljšanje samopoštovanja, te da smanjuje stres. Kao forma vježbe, plesna terapija može biti korisna i za fizičke i psihičke aspekte kvalitete života. Ona nudi unapređenje zdravlja zdravih ljudi, dopunsku metodu smanjenja stresa od briga, kao i unapređenje oporavka ljudima sa rakom i drugim hroničnim bolestima.

Plesna terapija je namjenjena svima bez obzira na nadarenost, dob i zdravlje

Fizički, plesna terapija unapređuje tjelesnu pokretljivost i koordinaciju pokreta, te reducira napetost mišića. Emocionalno, plesna terapija poboljšava samosvijest, samopouzdanje i međuljudske odnose. Neki promotori tvrde da plesna terapija može osnažiti imuni sistem kroz upotrebu mišića i psihološki proces, pa čak da može pomoći i u prevenciji nekih bolesti.

U čemu je glavna razlika u odnosu na umjetnički ples?

Za razliku od umjetničkog plesa, koji obično podrazumjeva estetske norme pokreta, plesna terapija istražuje prirodu pokreta.

01 - Ivana_Gojmerac_300dpi
                      Mr. art Ivana Gojmerac

Koliko je plesna terapija prisutna i prepoznata u Bosni i Hercegovini?

Iako je svijet već davno spoznao benefite ove vrste kreativne i umjetničke terapije i već uveliko se institucionalizirao i uveo u zdravstvene ustanove i škole, BiH ipak ne prati ovaj trend. Na žalost, kada se u našem društvu spomene ovakav tip terapije, mnogi misle da je namijenjena isključivo za nadarene osobe koje žele da se bave plesom u slobodne vrijeme. Međutim, plesna terapija je terapija koja je namjenjena svim osobama bez obzira na nadarenost, dob i zdravlje. Trenutačno u BiH ne postoji nacionalno udruženje, ali jedina organizacija koja se bavi ovom vrstom terapije, jeste „Tanzelarija“ – Nevladina organizacija za promociju i razvoj savremenog plesa u BiH. U oblasti nauke objavljeno je samo jedno istraživanje i knjiga „Muzika, ples i djeca s posebnim potrebama“ (2015), čija sam autorica, a koja se bavi integriranim oblikom plesne i muzikoterapije, gdje je predstavljen jedan sasvim novi koncept upotrebe muzike i plesa.

_______________________________________________________________________

NAJAVA: I Seminar terapijskih plesova „Breathe“

Tanzelarija najavljuje I Seminar terapijskih plesova „Breathe“, koji je planiran za 21.-22., januar 2016. godine. Seminar će se odvijati u prostorijama KUD Baščaršija, na adresi Jelića 1, a  namijenjen je vaspitačima, učiteljima, plesnim pedagozima i osobama koje rade u školama djece s posebnim potrebama. Predavači tokom ova dva dana su prof. dr. Albinca Pesek i mr. art Ivana Gojmerac.

,,Svi zainteresovani nam se mogu obratiti na mail [email protected], a sve novosti mogu pratiti na facebook stranici Tanzelarije”, istakla je mr. art Ivana Gojmerac.

_______________________________________________________________________