Search

Prhka pita s japanskom jabukom

Prhka pita s japanskom jabukom
Recept i foto: www.dobrekalorije.ba

Sastojci:

Za podlogu:

200 g maslaca

2 šolje integralnog brašna (dio brašna možete zamijeniti mljevenim orasima i mljevenim kokosovim brašnom)

1 jaje

2 kašike stevije (umjesto šećera)

1-2 kašike hladne vode

prstohvat soli

Za nadjev:

800 g jabuka

2 supene kašike cimeta

50 g maslaca

orasi (količina po želji)

2 japanske jabuke

15 g želatine

bobice nara za ukras

 

Priprema:

Prhka pita s japanskom jabukom 1

U brašno umijesite sve sastojke za tijesto. Maslac treba da bude hladan, izrežite ga na tanke listiće i rukom umijesite u tijesto. Ostavite ga u frižider oko pola sata.

Jabuke izrežite na sitnije komade, dinstajte na maslacu i dodajte cimet. U to dodajte orahe ili neke druge orašaste plodove ako želite. Ako želite dodatno zasladiti jabuke, dodajte im desetak isjeckanih hurmi. Ohladite ih.

Tijesto razvaljajte i stavite u okrugli kalup promjera 25 cm, tako da obložite dno i rubove kalupa. Ako vam se tijesto bude kidalo, slobodno ga rukama prebacite u kalup i prstima pritišćite tako da dobijete podlogu od tijesta. Viljuškom izbockajte tijesto po dnu. Dodajte nadjev od jabuka i pecite 30 minuta na 200 stepeni.

Želatinu stavite u 3-4 kašike vode da nabubri. Japanske jabuke ogulite, stavite ih u blender, dodajte 2 čaše vode i izblendajte. Dio te smjese, otprilike 1 čašu odvojite i lagano zagrijte (nemojte dopustiti da kuha). Tome dodajte nabubrelu želatinu i miješajte da se istopi. Sastavite sa ostatkom smjese od japanske jabuke.

Ohlađenom kolaču dodajte smjesu od japanske jabuke, odozgo pobacajte bobice od nara i ostavite u frižider da se dobro ohladi. Možete ukrasiti odrezanim gornjim dijelom japanske jabuke, kao na fotografiji.