Search

Pureće okruglice u paradajz-sosu

Pureće okruglice u paradajz-sosu
Priprema i fotografije: S. Magrđija (Izvor: www.bakedbree.com)

Sastojci:

Okruglice:

900g mljevenih purećih prsa

1,5 šolje krušnih mrvica

1/2 čajna kašičica soli

1/4 kašike svježe mljevenog bibera

1/2 šolje umaka pesto

1/3 šolje ribanog parmezan sira

2 bjelanaca

*napomena – 1 šolja je šolja zapremine 250 ml

Umak:

2 velike glavice luka sjeckanog

2 mrkve sjeckane

2 kašičice paradajz paste

2 češnja bijelog luka mljevenog

2 limenke od 800g sjeckanog paradajza (mogu i paradajz pelati)

2 lovorova lista

1 kašičica soli

1/2 kašičice bibera

Priprema:

Purece okruglice 1

Dobro izmiješati sve sastojke za okruglice u zdjelu. Od mješavine formirati kuglice. Koristiti sladoled kašičicu da bi sve bile iste veličine. I staviti ih u tepsiju na namašćen rashladni stalak ispod kojeg je folija. Peći na 190 stepeni C oko 20-25 minuta.

U međuvremenu započeti umak. Propržiti luk i mrkvu oko 10 minuta na srednje vrućoj vatri. Dodajte paradajz sos, lovor, bijeli luk, so i biber. Kuhajte 1-2 minuta. Dodajte paradajz i pirjajte na laganoj vatri oko 1h. Umak treba malo zgusnuti. Okruglice poslužite s umakom uz rižu ili tjesteninu. Dovoljno za 8 osoba.