Search

Modul 01: Šta je to inzulin i kako djeluje?

Modul 01: Šta je to inzulin i kako djeluje?

Šta se dešava s inzulinom kod nekog ko ima dijabetes tipa 2? Odgovore na ova i slična pitanja daje Edukacijski audio CD ”Moj život sa inzulinom” za osobe sa dijabetesom koji je realizovao magazin VitalPlus uz pomoć kompanije Novo Nordisk, s ciljem unapređenja prevencije komplikacija dijabetesa kroz poboljšanje komunikacije i saradnje pacijenata i zdravstvenih radnika u izboru i pridržavanju odgovarajuće terapije za dijabetes.

Za slušanje pritisnite strelicu:

 Modul 01: Šta je to inzulin i kako djeluje?

Pripremio: Prof. dr. Salem Alajbegović

Inzulin je jedan hormon kojeg stvara i u krv luči gušterača. Inzulin je ljudima potreban kako bi njihov organizam mogao koristiti glukozu iz krvi.

Glukoza je najjednostavniji šećer koji u krv dospijeva iz određene hrane ili pića koji sadrže šećere ili škrob. Primjer ovakve hrane su razni slatkiši i kolači, hrana koja se pravi od brašna, krompir, grah, slatko voće i slično. Pića koja sadrže šećere su zaslađeni napici (npr. kafa, čaj) ili pića koja u sebi prirodno imaju šećere (npr. voćni sokovi, mlijeko i slično).

Nakon jela, škrob i razni šećeri se u stomaku razlože do najjednostavnijeg šećera – glukoze. Glukoza iz crijeva ulazi u krv i putem krvi se prenosi do svake ćelije organizma. Svakoj ćeliji je glukoza potrebna za život, jer im služi kao izvor energije, odnosno kao gorivo (kao što je to benzin za automobile).

Međutim, da bi glukoza mogla iz krvi ući u svaku ćeliju, potrebno je da u krvi postoji i inzulin koji će “otključati” svaku ćeliju. Dakle, zamislite kao da svaka sitna ćelija u tijelu ima jednu malu bravu u koju mora ući ključ koji će otključati vrata kroz koja će inzulin djelovati na ulazak glukoze u ćeliju. Ovaj “ključ” je inzulin, a “vrata” na ćeliji zovemo receptor.

Dakle, kada u krvi postoji određena količina glukoze, tada gušterača direktno u krv luči inzulin, tačno onoliko koliko je potrebno.

Šta se dešava s inzulinom kod nekog ko ima dijabetes tipa 2?

Kada neko ima dijabetes tipa 2, najčešće se događa sljedeće: U početku je problem u onim “bravama” koje smo spominjali. Zamislite kao da su “brave” pokvarene, pa neće svaki put da prime “ključ”. Zbog toga velika količina glukoze dugo ostaje u krvi. Gušterača tada pokušava da pomogne da glukoza iz krvi pređe u ćelije i zato luči sve više i više inzulina.

Ako se u krvi dugo vremena nalazi velika količina glukoze, tada glukoza počinje da oštećuje krvne sudove i razne organe: oči, bubrege, srce, mozak,… Zato je od samog početka potrebno početi s liječenjem dijabetesa tipa 2, kako bi se spriječila i zaustavila oštećenja organa.

U početku se dijabetes tipa 2 može liječiti samo promjenom ishrane i povećanom tjelesnom aktivnosti, te raznim lijekovima u vidu tableta. Ove tablete mogu pomoći da se neke od “brava” poprave ili mogu pomoći da gušterača luči više inzulina.

Nažalost, dijabetes tipa 2 je bolest koja vremenom napreduje. Vremenom gušterača postaje iscrpljena i ne može više da stvara dovoljno inzulina. Do ćelija dolazi sve manje i manje inzulina. “Vrata” na njima ostaju zaključana i glukoza ne može ulaziti. Tada se količina glukoze u krvi ne može više održavati u normalnim granicama ni uz pomoć tableta. Glukoza ostaje u krvi, oštećuje organe, a organizam zapravo gladuje bez obzira na količinu hrane koja se pojede.

Pošto ne može više da dobije dovoljno energije iz šećera, organizam nastoji da energiju dobije iz masti i bjelančevina koje počinje razgrađivati. Tada se javlja još jedan problem. Velikom razgradnjom masti i bjelančevina u organizmu počnu se stvarati raspadne materije koje truju organizam i dodatno oštećuju organe.

Da bi se spriječilo daljnje oštećenje organa i da bi se spriječile komplikacije kao što su srčani udar, moždani udar, teško oštećenje bubrega, slabljenje i gubitak vida, gangrena stopala itd, potrebno je u organizam unijeti ono što mu nedostaje, a to je inzulin u vidu injekcija.

Anketa_stickerOn će pomoći da glukoza iz krvi uđe u ćelije, da ne oštećuje krvne sudove, da se ne stvaraju otrovni produkti razgradnje masti i bjelančevina. Uzimanje inzulina kao lijeka će tada pomoći da se spriječe teška oštećenja organa i sačuva dobro zdravlje.

Svi moduli Edukacijskog audio CD-a ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom su dostupni i na internetu te ih možete poslušati i preuzeti ovdjeRealizaciju ovog edukativnog projekta pomogla je kompanija Novo Nordisk.