Search

Melanom može biti smrtonosniji tokom trudnoće

Melanom može biti smrtonosniji tokom trudnoće

Melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože, ali ukoliko se otkrije u ranoj fazi može se potpuno izliječiti. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je ova vrsta karcinoma posebno opasna za trudnice.

Prema rezultatima istraživanja, žene kojima je melanom dijagnosticiran tokom trudnoće ili u roku od godinu dana nakon poroda imaju pet puta veći rizik da umru od ove bolesti nego žene s melanomom koje nisu bile trudne. Zatim, sedam puta veće šanse za širenje raka na druge dijelove tijela, odnosno metastaze, te devet puta veći rizik za  povratak bolesti narednih 7,5 godina.

Istraživanje je provedeno na 462 žene s melanomom mlađe od 50 godina. Kod 41 žene melanom je dijagnosticiran tokom trudnoće ili neposredno nakon poroda. U ovoj skupini 20 posto žena je umrlo od melanoma, u poređenju s drugom skupinom gdje je umrlo oko 10 posto žena koje nisu bile trudne u vrijeme dijegnoze.

”Nakon analize rezultata bili smo šokirani znatno većom stopom smrtnosti, metastaza i recidiva melanoma kod trudnica”, kazao je autor studije, dr Brian Gastman, plastični hirurg na Clevland Clinic.

Iako naučnici nisu sigurni zašto je viša stopa agresivnosti melanoma kod trudnica, oni vjeruju da to ima veze s hormonalnim promjenama, kao što je povećanje nivoa estrogena. Također može biti povezano i s promjenama imunog sistema koje se javljaju tokom trudnoće kako žensko tijelo ne bi odbacilo fetus.

Prethodna istraživanja su pokazala da su stope melanoma u porastu među ženama u dobi od 20 do 40 godina, navode istraživači.

Studija objavljena u časopisu Journal of American Academy of Dermatology.

(LiveScience)