Search

Modul 02: Zašto meni treba inzulinska terapija?

Modul 02: Zašto meni treba inzulinska terapija?

Kako moj doktor zna da meni treba inzulin? Zašto mi više ne pomažu tablete? Je li to zato što se nisam dobro pridržavao terapije i savjeta doktora? Odgovore na ova i slična pitanja daje Edukacijski audio CD ”Moj život sa inzulinom” za osobe sa dijabetesom koji je realizovao magazin VitalPlus uz pomoć kompanije Novo Nordisk, s ciljem unapređenja prevencije komplikacija dijabetesa kroz poboljšanje komunikacije i saradnje pacijenata i zdravstvenih radnika u izboru i pridržavanju odgovarajuće terapije za dijabetes.

Za slušanje pritisnite strelicu:

Modul 02: Zašto meni treba inzulinska terapija?

Pripremila: Prof. dr. Belma Aščić Buturović

 

Ako Vam je doktor rekao da biste trebali početi primati inzulin, to je zato što je tokom vremena Vaš dijabetes tipa 2 napredovao. Vaša gušterača postala je iscrpljena i izgubila sposobnost da stvara vlastiti inzulin u dovoljnoj količini onda kada je to potrebno. Potrebno je da počnete uzimati inzulin kao lijek da biste svom organizmu nadoknadili upravo ono što mu nedostaje za njegov normalan rad. Tako ćete spriječiti da se šećer, i neke druge štetne materije gomilaju u krvi i oštećuju Vaše organe. Inzulinska terapija će Vam pomoći da spriječite mnoge teške komplikacije koje mogu dovesti čak i do teške invalidnosti i smrti. Inzulinska terapija će Vam pomoći da živite zdravije i duže.

Kako moj doktor zna da meni treba inzulin?

Prilikom redovnih pregleda Vaš doktor prati da li je Vaš dijabetes dobro kontroliran. On to čini na nekoliko načina. Iz razgovora s Vama saznaje kako ste se osjećali, kakve tegobe ste imali, jeste li primijetili neke promjene od posljednjeg pregleda, itd. Doktor pregleda Vaš dnevnik samokontrole vrijednosti glukoze u krvi, ako ga vodite. Doktor Vas također pregleda, posluša srce i pluća, izmjeri vam krvni pritisak, tjelesnu težinu,… On pogleda nalaze i drugih specijalista kod kojih ste možda u međuvremenu bili, te pregleda Vaše laboratorijske nalaze…

Jedan od njemu najvažnijih laboratorijskih nalaza je tzv. HbA1c, odnosno glikozilirani hemoglobin. Ovaj nalaz je još poznat i kao “tromjesečni šećer”. On doktoru govori kakva Vam je bila prosječna vrijednost šećera u krvi tokom posljednja tri mjeseca i pomaže mu da vidi da li je Vaš dijabetes pod dobrom kontrolom.

Vaš doktor zna koje vrijednosti “tromjesečnog šećera” i drugih nalaza treba da imate. On također zna koje lijekove trenutno uzimate, kada i u kojim dozama. Također, postoje svjetske preporuke o tome šta treba biti cilj liječenja osobe s dijabetesom i kada treba koristiti koje lijekove. Te preporuke su zasnovane na jakim dokazima iz velikih naučnih studija i one jasno govore i o tome kad bi trebalo u liječenje uključiti inzulin. Na osnovu svega toga, Vaš doktor može zaključiti da Vama liječenje tabletama za dijabetes više ne pomaže, te da treba da započnete uzimati inzulin, kako biste spriječili razvoj komplikacija i sačuvali što bolje zdravlje.

Zašto mi više ne pomažu tablete? Je li to zato što se nisam dobro pridržavao terapije i savjeta doktora?

modul2aab

Ne, to ne mora da znači da se niste dobro pridržavali terapije isavjeta svog doktora. To jednostavno znači da je Vaš dijabetes napredovao u stadij u kojem tablete više ne djeluju. Priroda dijabetesa tipa 2 je takva da on tokom vremena napreduje.

Istina, pridržavanje terapije i savjeta doktora od samog početka liječenja može usporiti napredovanje dijabetesa tipa 2. Veoma je bitno paziti na ishranu, imati dovoljno tjelesne aktivnosti… Značajno je liječenje tabletama započeti što ranije, dok one još mogu da pomognu. Također, postoje i neki lijekovi koji nisu inzulin, a uzimaju se u vidu injekcije, a koji mogu značajno odgoditi potrebu za uzimanjem inzulina i donijeti niz koristi za Vaše zdravlje. Ipak, kod mnogih osoba koje imaju dijabetes tipa 2, nakon više ili manje vremena, dođe i trenutak kada je potrebno uključiti inzulinsku terapiju.

Jednostavno, dijabetes tipa 2 dođe do stadija kada gušterača više ne može da stvara vlastiti inzulin u dovoljnoj količini onda kada je to potrebno. Tada tablete više ne mogu pomoći da se bolje koristi vlastiti inzulin kojeg sada nema dovoljno, niti više mogu natjerati gušteraču da luči inzulin jer je ona već iscrpljena.

Dakle, kada Vam doktor preporuči da počnete uzimati inzulin, nemojte to doživljavati kao vlastiti neuspjeh, već kao novo poglavlje u Vašem životu s dijabetesom i kao novu priliku da unaprijedite svoje zdravlje.

Anketa_sticker

Svi moduli Edukacijskog audio CD-a ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom su dostupni i na internetu te ih možete poslušati i preuzeti ovdjeRealizaciju ovog edukativnog projekta pomogla je kompanija Novo Nordisk.