Search
web

Modul 03: Šta ako ja ipak ne želim primati inzulin, iako mi ga doktor preporučuje?

Modul 03: Šta ako ja ipak ne želim primati inzulin, iako mi ga doktor preporučuje?

Imam li ja pravo odbiti da primam inzulin? Mogu li postići dobru kontrolu i bez inzulina (alternativna medicina i sl.)? Šta mogu očekivati ako ipak odbijem primati inzulin? Odgovore na ova i slična pitanja daje Edukacijski audio CD ”Moj život sa inzulinom” za osobe sa dijabetesom koji je realizovao magazin VitalPlus uz pomoć kompanije Novo Nordisk, s ciljem unapređenja prevencije komplikacija dijabetesa kroz poboljšanje komunikacije i saradnje pacijenata i zdravstvenih radnika u izboru i pridržavanju odgovarajuće terapije za dijabetes.

Za slušanje pritisnite strelicu:a

Modul 03: Šta ako ja ipak ne želim primati inzulin, iako mi ga doktor preporučuje?

Pripremio: Prim. dr. Mladen Blagojević

Prije nego išta odlučite, Vaše pravo a i obaveza prema samom sebi i prema onima kojima je do Vas stalo, jeste da budete sigurni da imate dovoljno informacija za donošenje odluke.

Provjerite da li zaista znate dovoljno o svom zdravstvenom stanju, o dijabetesu tipa 2, o koristima koje donosi inzulinska terapija, kao i o neželjenim efektima koje ona eventualno može imati.

Veoma je važno da jasno znate svoje razloge zbog kojih ne želite primati inzulin. Da li imate određene strahove, da li mislite da postoje neke prepreke koje ne možete ili ne želite savladiti, ili se radi o nečem trećem? Nakon toga, savjetujemo Vam sljedeće:

Preslušajte pažljivo sve teme koje smo ovdje pripremili za Vas. Zapišite sve nejasnoće koje su Vam ostale i pripremite pitanja koja ćete postaviti svom doktoru prilikom sljedećeg pregleda. Raspitajte se da li u vašem mjestu postoji udruženje oboljelih od dijabetesa. Ako postoji, otiđite u udruženje i savjetujte se s drugim članovima koji takođe imaju dijabetes tipa 2 i možda više iskustva s inzulinom. Razgovarajte otvoreno o svim svojim strahovima i nedoumicama.

Možda ćete se nakon toga osloboditi neopravdanih strahova i promijeniti mišljenje.

Imam li ja pravo odbiti da primam inzulin?

Naravno da imate. Svaki pacijent, koji može samostalno odlučivati, ima pravo odbiti bilo koje lijekove, nakon što je od svog doktora dobio dovoljno informacija. Doktor je dužan svakom pacijentu objasniti prirodu njegove bolesti, koristi i nedostatke svih dostupnih načina liječenja i lijekova. Doktor je, takođe, dužan pacijentu objasniti i kakve posljedice po njegovo zdravlje može imati i odbijanje liječenja. Nakon što pacijent dobije i shvati ove informacije, pacijent može birati između različitih ponuđenih načina liječenja ili odbiti liječenje u potpunosti. Naravno ovdje postoje i određeni izuzeci, ali oni nisu od značaja za ovu temu.

Mogu li postići dobru kontrolu i bez inzulina (alternativna medicina i sl.)?

Ako je Vam je doktor preporučio da počnete liječenje inzulinom, sigurno je procijenio da postojeća terapija koju uzimate u vidu određenih tableta više ne djeluje kako bi trebalo i da Vaš dijabetes nije dobro kontrolisan. Takođe je procijenio da povećanje doze lijekova koje uzimate u vidu tableta ili dodavanje novog lijeka u vidu tableta ne bi imalo mnogo smisla za vaše daljnje liječenje. Kada je gušterača iscrpljena, ona ne može više da stvara vlastiti inzulin i tada je najbolje ili jedino rješenje započeti liječenje inzulinom.

Naravno, kao što je već rečeno, Vi imate pravo pokušati s drugim načinima liječenja, ali na vlastitu odgovornost. Možda ste čuli da neki čaj ili neki drugi pripravak koji spada u narodnu ili alternativnu medicinu liječi dijabetes. Poznato je da i mnogi travari reklamiraju svoje proizvode kao čudotvorne i da liječe mnogo šta… Tačno je da mnoge biljke imaju ljekovita svojstva i da mogu pomoći u liječenju, ali tačno je i da neke mogu i da naškode u određenim okolnostima, da mogu imati i teške neželjene posljedice ukoliko se koriste istovremeno s određenim lijekovima… Efikasnost i sigurnost brojnih pripravaka koje prodaju travari nije ispitana ni dokazana, a oni koji ih prodaju ne preuzimaju stvarnu odgovornost za svoje tvrdnje.

Kad su u pitanju registrovani lijekovi, njihova efikasnost i sigurnost je dokazana kroz brojne naučne studije u kojima često učestvuje hiljade ljudi. Da bi takav lijek bio registrovan i Vama dostupan on prolazi najstrožije provjere od strane brojnih svjetskih i domaćih institucija. I kad prođe sve te silne provjere, stalno se prati njegova efikasnost i sigurnost, kako bi se osiguralo da lijek bude i ostane siguran za pacijente.

Šta mogu očekivati ako ipak odbijem primati inzulin?

Možete očekivati da će Vam doktor nastaviti pružati pomoć i savjete kako da što bolje sačuvate svoje zdravlje, koliko god je to moguće, ali da ste odbijanjem preporučene terapije na sebe preuzeli jako veliki dio odgovornosti za posljedice koje mogu nastati.

Zato Vam ponovo savjetujemo da se dobro informišete prije nego donesete odluku o odbijanju preporučene terapije.

Anketa_sticker

 

Svi moduli Edukacijskog audio CD-a ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom su dostupni i na internetu te ih možete poslušati i preuzeti ovdjeRealizaciju ovog edukativnog projekta pomogla je kompanija Novo Nordisk.
web