Search
web

Modul 05: Da li je uzimanje inzulina neugodno?

Modul 05: Da li je uzimanje inzulina neugodno?

Da li injekcije inzulina bole? Jako se bojim igle. Je li komplikovano uzimati inzulin? Ne znam hoću li znati sama sebi davati inzulin. Odgovore na ova i slična pitanja daje Edukacijski audio CD ”Moj život sa inzulinom” za osobe sa dijabetesom koji je realizovao magazin VitalPlus uz pomoć kompanije Novo Nordisk, s ciljem unapređenja prevencije komplikacija dijabetesa kroz poboljšanje komunikacije i saradnje pacijenata i zdravstvenih radnika u izboru i pridržavanju odgovarajuće terapije za dijabetes.

Za slušanje pritisnite strelicu:

Modul 05: Da li je uzimanje inzulina neugodno?

Pripremila: Prim. doc. dr. sc. Mirsada Terzić-Avdagić

Kada se pacijentima govori o prelasku na inzulin, oni gotovo uvijek razmišljaju samo o igli. Razmišljaju o tome kako ne žele niti jedan ubod u svoje tijelo, i ne žele slušati zašto bi bilo dobro primati inzulin.

Ja kao doktor imam zadatak da Vas ispravno savjetujem, i da Vam objasnim šta je to najbolje za Vas. Inzulin Vam je potreban jer se Vaša gušterača potrošila, ne stvara dovoljno inzulina, i mi ga moramo nadoknaditi, kako bismo sačuvali Vaše zdravlje.

Zašto igla? Inzulin se daje potkožno, jer je to zasada jedini način da se osigura njegovo ispravno djelovanje. Bilo je pokušaja da se omogući uzimanje inzulina u obliku tableta ili na druge načine, ali do sada ti su pokušaji bili neuspješni. To je prvenstveno zbog toga što inzulin, ako se uzme preko usta, bude uništen od strane želučanih sokova.

Ranije je davanje inzulina bilo jako komplikovano, jer su se koristile šprice i neugodne igle. Srećom, danas se koriste moderni inzulinski penovi i male tanke iglice, pa je uzimanje inzulina veoma jednostavno i komforno.

Da li injekcije inzulina bole? Jako se bojim igle.

Primanje inzulina ne boli. Danas se koriste izuzetno male i tanke iglice. Iglice su toliko tanke, da se mogu porediti sa dlakom kose. Zato se njihov ubod skoro i ne osjeti. Interesantno je da kroz tako tanku iglicu prođe inzulin, a to je spas za Vas, Vaš život. Dakle, ne treba se bojati iglice… i ne treba slušati razne priče koje vas zbunjuju… Sami se uvjerite.

Je li komplikovano uzimati inzulin? Ne znam hoću li znati sama sebi davati inzulin.

Ne, zaista nije komplikovano uzimati inzulin. Danas se više ne koriste zastrašujuće i komplikovane šprice i igle kao nekada prije. Sada se koriste savremeni inzulinski penovi, koji liče na hemijsku olovku ili nalivpero. Penovi omogućavaju izuzetno jednostavno i komforno davanje inzulina.

Ponekad ćete se susresti s inzulinskim penovima kod kojih se može mijenjati uložak u kojem se nalazi inzulin kad se istroši. Postoje i jednostavniji jednokratni penovi koje, kada se inzulin potroši, možete jednostavno baciti, te uzeti novi pen. Penove je veoma lako koristiti. Pen otvorite kao nalivpero i napravili ste prvi korak. Uzmete neotpakovanu iglicu, skinete prvo zaštitni papir i zavrnete iglicu na pen. Zatim skinete jednu, a potom i drugu kapicu. Penovi imaju jedan mali točkić na kome okrenete broj koji predstavlja broj jedinica inzulina, onoliko koliko Vam je Vaš doktor preporučio…

Vaš doktor ili medicinska sestra će Vam detaljno objasniti kako se daje inzulin. Vidjećete da to nije teško. Ako je potrebno, to može naučiti i član Vaše porodice koji će Vam pomagati.

Da li je uzimanje inzulina neugodno?

Mogućnost dobijanja infekcije ili bolesti od igle je skoro pa nikakva ako se pridržavate najosnovnijih postupaka higijene. Kao doktor koji dugo godina radi s osobama koje imaju dijabetes, ja nemam niti jednog pacijenta koji je dobio infekciju od igle. Ali ne zaboravite, uvijek koristite istu iglu samo jedan put.

I ne zaboravite, sve što Vam je nejasno pitajte Vašeg doktora ili sestru koja radi u savjetovalištu. Svaki put kada imate neke dileme pitajte, tražite odgovore i svakog dana ćete biti bolji u savladavanju Vaše bolesti. Tada ćete Vi biti svoj najbolji doktor.

Nakon dugogodišnjeg rada kao dijabetolog, moram Vam reći da nemam niti jednog pacijenta koji se pokajao što je na inzulinu. Samo imam puno pacijenata kojima je žao što nisu ranije prešli na inzulin i što su se dugo opirali, jer su sada shvatili da nije teško primati inzulin, i da se s inzulinom puno bolje osjećaju.

Anketa_sticker

Svi moduli Edukacijskog audio CD-a ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom su dostupni i na internetu te ih možete poslušati i preuzeti ovdjeRealizaciju ovog edukativnog projekta pomogla je kompanija Novo Nordisk. 

 
web