Search

Zdrava ishrana može poboljšati kvalitet sna

Zdrava ishrana može poboljšati kvalitet sna

Ishrana zasnovana na unosu zasićenih masnih kiselina i šećera, te niskom udjelu vlakana, povezana je s lošijim kvalitetom sna, ukazuje nova studija objavljena u stručnom časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine.

Istraživači su analizirali prehrambene navike i ciklus spavanja kod 26 odraslih osoba normalne težine i prosječne dobi od 35 godina. Tokom početnog dijela studije stručnjaci su kontrolisali ishranu učesnika i pratili ciklus spavanja. Pred kraj studije učesnici su konzumirali hranu po vlastitom izboru, a nadzor ciklusa spavanja se nastavio.

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su konzumirali hranu bogatu vlaknima proveli više vremena u fazi dubokog sna tokom kojeg se organizam oporavlja od akumuliranog fizičkog umora, dok je veća konzumacija šećera uticala na češće prekide sna.

”Zaključak našeg istraživanja je da kvalitet ishrane utiče na kvalitet sna, a najveće iznenađenje je da unos masne i zašećerene hrane tokom samo jednog dana može značajno uticati na parametre spavanja”, kazala je autorica istraživanja Marie-Pierre St-Onge, docent na Institutu za ljudsku ishranu pri Columbia University.

Ušesnici, 13 muškaraca i 13 žena, praćeni su u laboratoriju tokom pet noći u vremenu uzmeđu 22 i 7 sati. Spavali su u prosjeku 7 sati i 35 minuta. Polisomnografija, dijagnostički postupak cejlonoćnog snimanja vitalnih parametara pacijenta gdje se prate moždane aktivnosti, koncentracija kisika u krvi, rad srca, disanje, pokreti muskulature, korišten je za prikupljanje podataka o kvalitetu spavanja.

Istraživači su također otkrili da su učesnici brže tonuli u san dok su jeli hranu kontrolisanu od strane nutiricionista. Oni koji su konzumirali kontrolisane obroke zaspali su u roku od 17 minuta, dok su oni koji su sami izabrali obroke zaspali za 29 minuta.

(ScienceDaily)