Search

Dijabetes tipa 1 povezan s povećanim rizikom od određenih vrsta raka

Dijabetes tipa 1 povezan s povećanim rizikom od određenih vrsta raka

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Diabetologia, pokazuje da dijabetes tipa 1 može povećati rizik od različitih vrsta raka, uključujući rak želuca, jetre, gušterače, endometrija, jajnika i bubrega, te smanjiti rizik od nekih drugih vrsta raka, kao što su rak prostate i rak dojke.

Oko pet posto od svih dijabetičara pati od dijabetesa tipa 1, on nastaje kada gušterača ne može proizvoditi hormon inzulin koji je važan za regulaciju nivoa šećera u krvi, zato oboljeli od njega moraju do kraja života uzimati inzulin.

Ranija istraživanja su pokazala da osobe s dijabetesom imaju 20-25 posto veći rizik od raka, nego osobe bez dijabetesa. Međutim, stručnjaci ističu da su se ove studije prvenstveno bazirale na pacijente s dijabetesom tipa 2, obzirom da je to najčešći oblik šećerne bolesti – javlja se u 90-95 posto slučajeva. To znači da se malo zna o povezanosti između raka i dijabetesa tipa 1.

Moguće je da se veza između raka i dijabetesa tipa 1 razlikuje od uočene povezanosti između raka i dijabetesa tipa 2 zbog razlika u karakteristikama osnovne bolesti, terapijama i obrascima faktora rizika, kao što je pretilost, navode istraživači.

Kako bi bolje razumjeli vezu između ova dva stanja, naučnici su analizirali učestalost raka među pacijentima s dijabetesom tipa 1 u pet država.

Identificirali su 9.149 slučajeva raka kod pacijenata s dijabetesom tipa 1, mlađih od 40 godina, pomoću Nacionalnih registara oboljelih od dijabetesa, u Australiji, Danskoj, Finskoj, Škotskoj i Švedskoj.

Gledajući ukupan rizik od raka, istraživači su otkrili da muškarci s dijabetesom tipa 1 nisu imali veći rizik u odnosu na muškarce bez ove bolesti. Međutim, žene s dijabetesom tipa 1 imaju sedam posto veći ukupni rizik od raka nego žene koje nemaju dijabetes tipa 1.

Kada je riječ o konkretnim slučajevima raka, pokazalo se da je dijabetes tipa 1 povezan s 23 posto većim rizikom od raka želuca kod muškaraca i 78 posto većim rizikom od raka želuca kod žena.

I muškarci i žene koji boluju od dijabetesa tipa 1 su također pod većim rizikom od razvoja raka jetre (dva puta za muškarce, 55 posto za žene), pankreasa (53 posto muškarci, 25 posto žene) i bubrega (30 posto muškarci, 47 posto žene), dok su žene imale još za 42 posto povećan rizik od razvoja raka endometrija.

Istraživači su još otkrili da žene s dijabetesom tipa 1 imaju 10 posto manji rizik od razvoja raka dojke, a muškarci 44 posto manji rizik od razvoja raka prostate.

Također treba spomenuti da što neko duže ima dijabetes tipa 1, to je njegov rizik od razvoja raka manji. Pa se tako kod muškaraca nakon 20 godina rizik od razvoja raka izjednačava s rizikom za opću populaciju, dok je kod žena za to potrebno samo pet godina.

(MNT)