Search

Izloženost nasilju povećava rizik od moždanog udara kod žena

Izloženost nasilju povećava rizik od moždanog udara kod žena

Žrtve fizičkog nasilja imaju 1,5 puta veći rizik od razvoja bolesti krvnih sudova, što dovodi do moždanog udara, upozorava novo istraživanje.

Širom svijeta nasilje nad ženama predstavlja jedan od najozbiljnijih problema. Ranije studije su potvrdile da izloženost nasilju može izazvati depresiju, zloupotrebu alkohola i droga, te različite probleme sa zdravljem. Međutim, posljedice nasilja na srce i bolesti krvnih sudova je novo područje u istraživanju.

Naučnici iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Ciudad de Mexicu su ustanovili da žene koje su doživjele fizičko nasilje imaju više od 1,5 puta veće šanse da dobiju suženje glavnih krvnih sudova vrata, koji vode krv u mozak, u odnosu na žene koje nisu bile izložene nasilju. Ovo suženje je rani znak povećanog rizika od moždanog udara.

U istraživanju je učestvovalo 634 zdravih žena iz južnog Meksika, prosječne dobi 49 godina. One su odgovarale na pitanja da li su vidjele ili doživjele različite vrste nasilja, fizičko ili emocionalno zanemarivanje, fizičko ili/i seksualno nasilje, u djetinjstvu ili kao odrasle. Također su prošle testove mjerenja debljine krvnih sudova vrata.

(HealthDay)