Search

Jogurt pomaže u borbi s visokim krvnim pritiskom

Jogurt pomaže u borbi s visokim krvnim pritiskom

Prema rezultatima nove studije, redovno konzumiranje jogurta povezano je s manjim rizikom od visokog krvnog pritiska.

Studija je otkrila neoborive dokaze da konzumiranje jogurta, pet puta sedmično, može za petinu smanjiti dugoročni rizik od visokog krvnog pritiska kod žena. Odnosno, žene koje redovno konzumiraju jogurt imaju prosječno 20 posto manji rizik od previsokog krvnog pritiska u odnosu na one koje rijetko ili nikad ne jedu ovaj mliječni proizvod.

”Naša studija pokazuje da unos mlijeka i mliječnih proizvoda na dnevnoj bazi, posebno jogurta, smanjuje šanse za povišen krvni pritisak, koji je glavni faktor rizika za razvoj belesti srca i moždanog udara, kazao je autor studije Justin Buendia, doktorant na Boston University.

Za potrebe istraživanja naučnici su analizirali podatke 170.000 učesnika u tri studije. U prve dvije studije su učestvovale uglavnom žene u dobi između 25 i 55 godina, dok su u treću studiju bili uključeni uglavnom muškarci, u dobi između 40 i 75 godina. Praćen je njihov način ishrane i stil života tokom 30 godina. Nakon analize podataka iz ove tri studijske grupe, naučnici su dokumentovali 74.609 slučajeva visokog krvnog pritiska.

Također su otkrili da je veza između jogurta i smanjenog rizika od visokog krvnog pritiska bila najizraženija kod učesnica koje su imale uravnoteženu ishranu s visokim udjelom voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki.

(HealthNewsline)