Search
web

Modul 08: Kako se ispravno koristi i čuva insulin?

Modul 08: Kako se ispravno koristi i čuva insulin?

Koja su mjesta na tijelu u koja se ubrizgava insulin? Ko mi može pomoći da naučim koristiti insulin? Odgovore na ova i slična pitanja daje Edukacijski audio CD ”Moj život sa inzulinom” za osobe sa dijabetesom koji je realizovao magazin VitalPlus uz pomoć kompanije Novo Nordisk, s ciljem unapređenja prevencije komplikacija dijabetesa kroz poboljšanje komunikacije i saradnje pacijenata i zdravstvenih radnika u izboru i pridržavanju odgovarajuće terapije za dijabetes.

Za slušanje pritisnite strelicu:

 Modul 08: Kako se ispravno koristi i čuva insulin?

Pripremila: Prim. dr. Marina Tomanić

Nekada ranije koristio se insulin u bočicama koji se davao pomoću šprice i igle. Danas se uglavnom koriste insulinski penovi, poznati i kao “olovke” jer izgledom i jednostavnošću korišćenja veoma podsjećaju na hemijsku olovku ili nalivpero. Postoje penovi za višekratnu upotrebu, kod kojih se mijenja uložak sa insulinom, te penovi za jednokratnu upotrebu koji se bace kada se istroše. Mnogi pacijenti kažu da im je korišćenje jednokratnih penova mnogo jednostavnije i komfornije. Porazgovarajte sa svojim doktorom kako da izaberete insulinski pen koji će Vam biti najjednostavniji za korišćenje.

Kako izgleda korišćenje i čuvanje insulina, pokazaćemo na primjeru jednokratnih olovaka, odnosno penova. Ako Vam i bude zvučalo malo komplikovano, ne brinite. Vaš doktor ili medicinska sestra će Vam sve to detaljno pokazati kada dođe vrijeme.

U originalnom pakovanju obično se u kutiji nalazi pet olovaka napunjenih insulinom. Insulinske olovke, koje se neće odmah koristiti čuvaju se u frižideru na temperaturi od 2 do 8°C, ali dalje od odjeljka za zamrzavanje. Insulin ne smijemo nikada zamrzavati.

Ako ćemo sutra započeti koristiti novu olovku insulina, najbolje ju je izvaditi iz frižidera prethodno veče i dalje, dok se koristi, držati na sobnoj temperaturi, manjoj od 30°C. Olovka koja se koristi ne treba se vraćati i držati u frižideru. Kada insulinski pen, odnosno olovka, nije u upotrebi treba je čuvati sa zaštitnom kapicom, kako bi se insulin zaštitio od svjetlosti. Olovka insulina koja se koristi ili nosi u rezervi može se čuvati na sobnoj temperaturi najviše 4 sedmice, ali se nakon toga bilo koji ostatak mora baciti i započeti koristiti novu olovku insulina.

Mutni insulin, tzv. premix, nakon što se izvadi iz frižidera, mora prvo postići sobnu temperaturu, a zatim se mora prije upotrebe promiješati. Najbolje je valjajti olovku između dlanova deset puta, a potom okretati olovku gore dole još deset puta dok tekućina u olovci ne postane jednako bijela i mutna. Ako tekućina u olovci nije ravnomjerno zamućena i mliječna, ponoviti postupak miješanja insulina.

Prije korišćenja insulina treba provjeriti prohodnost igle. Podesite pokazivač doze na 2 jedinice, okrenute vrh igle prema gore i lagano lupkajte po olovci da bi se mjehurići vazduha, ako ih ima, nakupili na vrhu. Pritisnite klip za istiskivanje insulina do kraja i čekajte da se na vrhu igle pojavi kap insulina. Time smo provjerili da je igla prohodna.Slika_pen

Određivanje doze vrši se okretanjem brojčanika do potrebnog broja jedinica. Pred svako određivanje doze insulina, pokazivač jedinica mora biti na nuli.

Za svako davanje insulina mora se koristiti nova igla. Igla se stavlja jednostavnim navrtanjem na vrh olovke, a prije upotrebe skine se zaštitna kapica sa igle. Nakon svakog davanja insulina, iglu treba odvrnuti sa olovke vratiti zaštitnu kapicu na iglu i baciti je. Najbolje je igle bacati u neprovidnu plastičnu bocu sa čepom (naprimjer, bocu od tečnog deterdženta), daleko od domašaja djece. Kada se boca napuni, zalijepiti je ljepljivom trakom i baciti u kontejner.

 

Koja su mjesta na tijelu u koja se ubrizgava insulin?

Insulin se daje u potkožno masno tkivo, a nipošto u venu ili mišić, kako to mnogi zamišljaju. Iglice koje se koriste sa insulinskim olovkama su tako male i tanke, da uopšte ne bole. Često čak nećete uopšte ni osjetiti da je iglica ušla u kožu. Vaš doktor ili medicinska sestra će Vam detaljno pokazati kako se to radi.

Insulin se može davati u kožu trbuha (četiri prsta u stranu od pupka – zona pojasa ka kukovima); u kožu butine(natkoljenice), koristeći njen srednji dio sa spoljne strane butine, zatim u kožu nadlaktice (u srednjem dijelu sa spoljnje mesnate strane). Davanje insulina u nadlakticu se koristi samo ako Vam insulin daje druga osoba. Nikada sami sebi nemojte davati insulin u nadlakticu. Insulin se može davati i u zadnjicu, njena gornja i spoljašnja zona, takođe samo ako Vam insulin daje druga osoba.

Mjesto davanja insulina treba stalno mijenjati u okviru iste regije, a samu regiju davanja treba mijenjati na svake četiri nedjelje. Time ćete spriječiti oštećenje potkožnog masnog tkiva i stvaranje ožiljaka. Preporuka je da se brzodjelujući insulin i jutarnja doza premix insulina daju u prednji trbušni zid, a dugodjelujući insulin i večernja doza premix insulina u butinu (natkoljenicu).

Insulin se daje isključivo u potkožno tkivo, a nipošto se ne smije dati u mišić. Na mjestu na kojem će se dati insulin, koža se prvo očisti vaticom natopljenom u alkohol. Koža se zatim uhvati (blago uštine) između palca i kažiprsta i tako se napravi kožni nabor. Insulinsku iglicu ubodemo cijelu u potkožno tkivo napravljenog kožnog nabora i pritiskom palca insulin istiskamo lagano (oko 6 sekundi). Iglicu ostavimo u tom položaju još 5-10 sekundi, nakon čega lagano izvučemo iglu i blago pritisnemo ubodeno mjesto vaticom. Mjesto uboda ne treba trljati.

 

Ko mi može pomoći da naučim koristiti insulin?

Ako Vam ovo do sada zvuči pomalo komplikovano, ne brinite. Mnogo je jednostavnije kada sve ovo vidite uživo. Vaš doktor ili medicinska sestra detaljno će Vam pokazati kako se to radi. Isprobaćete sve ovo zajedno s njima kako biste se uvjerili da ste sve dobro naučili.

Dakle, za pravilno korišćenje insulina treba se savjetovati sa porodičnim ljekarom i sestrom iz tima. Takođe, savjete i pomoć možete dobiti u udruženjima oboljelih od šećerne bolesti, i u apotekama. Korisne savjete možete pronaći i u časopisima, brošurama i na internetu. Vrlo brzo za Vas će korišćenje inzulina biti veoma jednostavno i rutinska stvar, baš kao da perete ruke.

 

Anketa_sticker

Svi moduli Edukacijskog audio CD-a ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom su dostupni i na internetu te ih možete poslušati i preuzeti ovdjeRealizaciju ovog edukativnog projekta pomogla je kompanija Novo Nordisk. 

 
web