Search
web

Modul 09: Šta treba da znam kada idem na putovanje?

Modul 09: Šta treba da znam kada idem na putovanje?

Šta uvijek treba da imam sa sobom na putu? Kako se ispravno nosi inzulin na putovanje?  Odgovore na ova i slična pitanja daje Edukacijski audio CD ”Moj život sa inzulinom” za osobe sa dijabetesom koji je realizovao magazin VitalPlus uz pomoć kompanije Novo Nordisk, s ciljem unapređenja prevencije komplikacija dijabetesa kroz poboljšanje komunikacije i saradnje pacijenata i zdravstvenih radnika u izboru i pridržavanju odgovarajuće terapije za dijabetes.

Za slušanje pritisnite strelicu:

 Modul 09: Šta treba da znam kada idem na putovanje?

Pripremio: Prim. dr. Zaim Zahiragić

Možda ste se zapitali hoćete li moći putovati bez problema kada budete koristili inzulinsku terapiju. Naravno da hoćete, ako znate neke osnove kako se pripremiti za putovanje.

Dakle, potrebno je samo malo dobrog planiranja prije putovanja, kako biste na putu imali sve što Vam je potrebno. Ovo je naročito bitno ako idete na duža putovanja ili putovanja u inostranstvo. Na putovanjima inzulin s priborom uvijek treba da je na dohvat ruke. To je bitno i zbog manje mogućnosti da se izgubi. Za putovanja po hladnom vremenu treba paziti da se inzulin ne smrzne, te ga treba nositi u unutanjim džepovima. Za putovanja ljeti treba voditi računa da se inzulin ne pregrije.

Oboljeli na inzuliskoj terapiji nikada ne bi trebali voziti duže od 2h, a da ne naprave odmor kada će uzeti manju užinu i prekontrolisati svoj šećer u krvi.

Ako planirate dalja putovanja ili putovanja na duže vrijeme, dobro je o tome prije putovanja porazgovarati sa svojim doktorom. Sigurno će Vam on dati još neke korisne savjete.

 

Šta uvijek treba da imam sa sobom na putu?

Kada budete planirali da idete na putovanje, obavezno spakujte sve lijekove koje koristite. Pobrinite se da pored inzulinskog pena koji ćete na putu koristiti, ponesete i rezervni, za svaki slučaj. Ista je stvar i s iglicama. A oni koji su na inzuliskoj pumpi trebali bi ponijeti rezervni inzulinski rezervar, infuzione setove, baterije za pumpice. Ukoliko niste sigurni da imate dovoljno lijekova, inzulina ili iglica, prije putovanja otiđite doktoru da Vam napiše recepte. Ako putujete u inostranstvo, lijekove obavezno podignite u apoteci prije putovanja.

Također, nemojte zaboraviti ponijeti glukometar, dnevnik samokontrole i dovoljan broj trakica za mjerenje šećera u krvi.

Ako ćete putovati bez pratnje, veoma dobro je imati sa sobom karticu, narukvicu ili neki privjesak na kojem piše da imate dijabetes i da ste na inzulinskoj terapiji. Ovo se nosi za svaki slučaj, ako bi Vam se desilo da izgubite svijest ili doživite nesreću. Tako drugi mogu znati kako Vam najbolje pomoći. Raspitajte se kod svog doktora ili u najbližem udruženju oboljelih od dijabetesa gdje to možete nabaviti. Mnoga udruženja svojim članovima dijele ovakve korisne stvari.

Pobrinite se da sa sobom, u ručnoj torbi ili tašni, imate neku hranu za putovanje. To mogu biti sendvič, neko voće, čokoladica ili bombone. Dobro je uvijek sa sobom imati i kocku šećera, malu kesicu meda ili glukozne bombone, jer su najučinkovitiji u slučaju da Vam šećer u krvi padne ispod normalnih vrijednosti. Također je veoma dobro nositi i flašicu vode za piće.

modul9a

Ukoliko putujete u drugu državu, trebalo bi da sa sobom imate recepte i potvrdu doktora da primate inzulin, kako slučajno ne biste imali neke neugodnosti pri prelasku granice ili na kontrolama na aerodromu. Također, ako putujete u inostranstvo, uvijek je dobro nabaviti putno zdravstveno osiguranje. Prilikom kupovine putnog zdravstvenog osiguranja, naglasite da imate dijabetes i da koristite inzulin, a saputnike i organizatore putovanja obavijestite o svome zdravstvenom stanju, kako bi mogli pomoći u slučaju potrebe.

 

Kako se ispravno nosi inzulin na putovanje?

Kada putujete, inzulin uvijek držite u ručnoj torbi ili negdje gdje će Vam uvijek biti pri ruci, i pobrinite se da se inzulin ne zagrijava. To je naročito bitno u toplim danima. U mnogim apotekama možete nabaviti male torbice koje imaju toplotnu izolaciju i u kojima će inzulin ostati hladan, čak i ako je napolju veoma toplo. Raspitajte se i u najbližem udruženju oboljelih od dijabetesa, jer često ova udruženja svojim članovima poklanjaju ovakve torbice ili ih mogu obezbijediti po povoljnijim cijenama. U krajnjem slučaju, ako nemate ovakvu torbicu, a morate putovati po veoma toplom vremenu, inzulinski pen možete nositi i u maloj praznoj termos boci.

Ako idete na plažu, tada je najbolje inzulin držati među garderobom u torbi ostavljenoj u hladovini. Isto važi i za zimovanje, kada je neophodno zaštiti inzulin od preniske temperature.

Ako ćete putovati avionom, uvijek nosite inzulin i sve potrebno sa sobom u ručnom prtljagu, a ne u koferu kojeg predajete i koji ide u prostor za prtljag. Temperatura u avionskom prostoru za prtljag često može biti previše niska, pa se Vaš inzulin tamo može zalediti i postati neupotrebljiv. Inzulin koji se jednom zaledi, ne smije se koristiti ni kada se ponovo odledi. Ukoliko morate rezerve inzulina staviti u kofer koji će biti transportovan u prtljažniku aviona, treba ga staviti između garderobe u sredini kofera da bi se izbjeglo zamrzavanje inzulina.

Dakle, putovati s inzulinom nije teško, ali ipak zahtijeva malo planiranja. Najbolje je imati zapisanu listu stvari koje trebate ponijeti sa sobom na putovanje. Prije putovanja možete pročitati listu kako biste provjerili da niste nešto zaboravili. Za sve dodatne informacije i savjete upitajte svog doktora ili endokrinologa.

 

Anketa_sticker

Svi moduli Edukacijskog audio CD-a ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom su dostupni i na internetu te ih možete poslušati i preuzeti ovdjeRealizaciju ovog edukativnog projekta pomogla je kompanija Novo Nordisk. 

 
web